Stephanie Kwolek, chimista americana care a inventat fibra Kevlar, folosita, printre altele, pentru fabricarea vestelor antiglont, a murit la varsta de 90 de ani, in Delaware, Statele Unite ale Americii, dupa o scurta suferinta.

Informatia despre decesul acesteia a fost confirmata de reprezentantii companiei DuPont, unde Stephanie Kwolek a lucrat timp de patru decenii, incepand din 1946.

"Suntem cu totii indurerati de moartea omului de stiinta al (companiei, n.r.) DuPont Stephanie Kwolek, un chimist creativ si hotarat si un adevarat pionier pentru femeile care activeaza in domeniul stiintei", a precizat directorul executiv al companiei DuPont, Ellen Kullman.

Kwolek incerca sa gaseasca o fibra de consolidare a anvelopelor radiale cand a descoperit o solutie subtire, laptoasa, de polimeri, care s-a dovedit a fi o buna solutie. Aceasta a declarat in 2007, pentru publicatia News Journal, ca acela nu a fost un "moment de tip evrica".

Cu toate acestea, acel moment a condus la dezvoltarea fibrei Kevlar, in prezent un element esential in realizarea vestelor antiglont, a castilor si a altor echipamente de protectie, precum si pentru dezvoltarea unor aplicatii, precum anvelope, costume de pompieri, cabluri de fibra optica, piese pentru avion si nave spatiale si multe altele.

Fibra Kevlar este o poliamida cu proprietati mecanice deosebite, fiind de cinci ori mai rezistenta decat otelul, considerat la o greutate egala.

"Cel putin, sper ca salvez vieti", a mai declarat Kwolek pentru News Journal. "Sunt foarte putini oameni care au oportunitatea, in cariera lor, de a face ceva in beneficiul umanitatii", a completat Stephanie Kwolek.

Cercetatoarea si-a asumat meritele doar pentru descoperirea initiala a tehnologiei care a condus la dezvoltarea fibrei Kevlar si le-a recunoscut meritele tuturor celor care s-au implicat pentru reusita acestei descoperiri.

Kwolek s-a nascut pe 31 iulie 1923, in New Kensington, Pennsylvania, a absolvit Carnegie Institution of Technology, obtinand o diploma in chimie si a fost angajata la compania DuPont la un an dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:
Dancila a inventat un cuvant, in discursul de la Bruxelles:...
Dancila a inventat un cuvant,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.