Numarul armelor nucleare din lume continua sa scada, dar intr-un ritm mai lent fata de anii anteriori, a anuntat luni Institutul International de Cercetare pentru Pace (Sipri) de la Stockholm.

"In ultimii cinci ani a avut loc o diminuare constanta, la nivel de ansamblu, a numarului focoaselor nucleare din lume", a subliniat grupul de experti in raportul anual despre puterile nucleare mondiale.

"Reducerea este legata mai ales de Rusia si Statele Unite, care detin impreuna, in contnuare, peste 93% din intregul arsenal nuclear", afirma grupul.

Numarul focoaselor nucleare din lume se ridica la 16.300 in 2014, fata de 17.270 in 2013, in timp ce in 2011 existau 20.530, fata de 22.600 cu un an inainte. Sipri a avertizat ca aceasta scadere nu este sinonima cu un angajament real al puterilor nucleare de a-si reduce arsenalele.

Statele Unite si Rusia detineau 7.300 si, respectiv, 8.000 de focoase nucleare la inceputul anului, potrivit Institutului.

"Anul acesta, din nou, statele care detin arma nucleara au adoptat putine masuri pentru a-si dovedi vointa de a-si distruge arsenalul nuclear", au declarat cercetatorii Shannon Kile si Phillip Patton Schell, citati in raport.

"Programele de modernizare pe termen lung aflate in curs arata ca, din punctul lor de vedere, armele nucleare vor ramane elemente profund ancorate in calculele strategice", au continuat ei.

In contextul in care principalele puteri nucleare continua sa-si reduca arsenalul, alte tari, ca Marea Britanie si Franta, au ramas la acelasi nivel, cu 225 si, respectiv, 300 de focoase nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.