Iranul se opune oricarei interventii militare straine in Irak, anunta Ministerul de Externe de la Teheran, in contextul in care Statele Unite au trimis un portavion in Golful Persic, pentru a pregati eventuale raiduri aeriene impotriva insurgentilor sunniti.

"Irakul are capacitatea si pregatirea necesare pentru combaterea terorismului si extremismului. Orice actiune care ar complica situatia in Irak nu este in interesul tarii si al regiunii", a subliniat Ministerul de Externe de la Teheran, citat de MEDIAFAX.

Pentagonul a anuntat ca trimite portavionul USS George H.W. Bush in Golful Persic pentru a dispune de "mai multa flexibilitate" daca va fi decisa o operatiune aeriana in Irak.

Statele Unite nu intentioneaza sa trimita efective terestre in Irak, dar au in vedere alte optiuni, a declarat presedintele Barack Obama. "Nu vom trimite efective militare combatante in Irak, dar am cerut echipei de consilieri in materie de securitate nationala sa pregateasca un evantai de optiuni pentru sustinerea fortelor de securitate irakiene", a declarat Obama de la Casa Alba, subliniind ca "fara un efort politic, orice actiune militara va fi sortita esecului". In paralel, Obama a indemnat liderii comunitatilor religioase din Irak sa puna capat disensiunilor. "Din nefericire, liderii irakieni sunt incapabili sa depaseasca ostilitatile si disensiunile, iar acest lucru a creat vulnerabilitati in cadrul Guvernului si in randul fortelor de securitate", a subliniat Obama. "Daca grupul Stat Islamic in Irak si Levant va reusi sa obtina controlul asupra marilor rafinarii, aceasta situatie poate deveni o sursa de preocupare", a atras atentia presedintele SUA.

Grupul Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL), afiliat retelei teroriste Al-Qaida, a avertizat, intr-o inregistrare video, ca va ocupa orasul Bagdad, dupa ce a obtinut controlul asupra provinciilor Ninive si Tikrit.

"Avem conturi de reglat", a declarat Abu Mohammed al-Adnani, purtatorul de cuvant al SIIL, transmitand un avertisment clar Administratiei siite de la Bagdad. "Nu renuntati la nici macar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuati marsul! Lupta nu a inceput inca, dar va fi la Bagdad", a spus liderul insurgent, citat de USA Today. Al-Adnani a promis ca insurgentii sunniti vor ocupa si orasele sudice Kerbala si Najaf, unde exista locuri considerate sacre de catre musulmanii siiti. Insurgentii sunniti detin deja controlul asupra oraselor Mosul, Tikrit, Fallujah si, partial, asupra orasului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad sa decreteze starea de urgenta.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.