Patru bombardiere strategice rusesti au declansat sistemul american de aparare antiaeriana, efectuand manevre in apropiere de Alaska saptamana aceasta, doua bombardiere de tip Tu-95 apropiindu-se la 80 de kilometri de coastele Californiei, potrivit NORAD, relateaza Washington Free Beacon online.

Avioane americane de tip F-22 si F-15 au interceptat cele patru bombardiere de tip Tupolev 95 - Bear (Ursul) H in terminologia NATO. "Ultima data cand am vazut asa ceva a fost acum doi ani, pe 4 iulie", a confirmat miercuri un purtator de cuvant al Comandamentului Nord-American pentru Aparare Aerospatiala (NORAD), capitanul Jeff Davis din cadrul fortelor navale, pentru Free Beacon.

Potrivit NORAD, incursiunea avioanelor rusesti a avut loc luni. Cele patru bombardiere cu turbopropulsoare au fost detectate pe radare in timp ce se apropiau de zona aeriana de aparare americana in apropiere de Insulele Aleutine. Doua avioane de vanatoare de tip F-22 Raptor au interceptat bombardierele rusesti in spatiul aerian al Aleutinelor, transmite MEDIAFAX.

In timpul escortarii bombardierelor catre vest, doua dintre cele patru Tu-95 s-au indreptat catre Extremul Orient rus. Potrivit unor surse, avioanele rusesti provin de la o baza strategica ruseasca de langa Anadir, in Rusia. Celelalte doua bombardiere cu capacitate nuceara s-au indreptat, insa, catre sud-est si au patruns in Zona de Aparare Aeriana de Nord a Statelor Unite, in largul coastelor nordului Californiei (vest).

Doua avioane americane de vanatoare de tip F-15 au fost mobilizate si au interceptat avioanele rusesti, care au zburat pana la o distanta de aproximativ 50 de mile (80 de kilometri), dupa care s-au indreptat catre vest.

Un oficial din domeniul Apararii a declarat ca cele patru bombardiere au fost sustinute de doua avioane de alimentare in zbor de tip Il-78, care au fost utilizate in cadrul operatiunii. Avionul de tip Tu-95 este un bombardier cu raza lunga de actiune care poate fi echipat cu rachete nucleare de croaziera. Alte versiuni sunt prevazute cu echipament pentru culegere de informatii. Avionul are o autonomie de zbor de aproximativ 15.000 de kilometri.

Davis a declarat ca avioanele s-au "purtat profesionist" si ca bombardierele pareau sa efectueze o misiune de antrenament.

Incursiunea este ultima dintr-o serie care s-a intensificat odata cu sporirea tensiunilor in urma anexarii militare a Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Incidentul a avut loc la o luna dupa ce un avion rusesc de interceptare, de tip Su-27, a zburat "periculos de aproape" de un avion american de recunoastere, de tip RC-135, in spatiul aerian al Marii Ohotk, la nord de Japonia.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Rusia si-a intensificat provocarile in domeniul nuclear in ultimii ani, in cadrul unor eforturi de propaganda prin care doreste sa semnaleze ca nu este de acord cu instalarea scutului american in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.