Presedintele american Barack Obama l-a indemnat vineri pe Vladimir Putin sa-l recunoasca pe noul presedinte ucrainean Petro Porosenko.

Obama a raspuns intrebarilor postului american NBC News inainte sa participe, vineri, la aniversarea a 70 de ani de la Debarcarea aliata. In cadrul ceremoniilor el a avut o scurta intalnire cu Putin, care, la randul sau, a discutat cu Porosenko, conform MEDIAFAX.

Obama a declarat pentru NBC ca a apreciat cooperarea cu Rusia in mai multe probleme, ca Razboiul din Afganistan si Acordul provizoriu cu Iranul privind programul nuclear.

"Dar vom avea nevoie de o decizie cu privire la situatia din Ucraina", a adaugat Obama, intervievat in programul NBC Nightly News.

"Domnul Putin trebuie sa-l recunoasca ca legtim pe domnul Porosenko, care tocmai a fost ales presedintele Ucrainei si care va fi investit sambata, (iar) domnul Putin va trebui sa coopereze in mod direct cu domnul Porosenko si Guvernul ucrainean pentru a incerca sa rezolve diferendele dintre cele doua tari", a indemnat presedintele american.

Este necesar, totodata, ca Rusia "sa inceteze finantarea si inarmarea separatistilor care devasteaza partea de est a tarii", a subliniat Obama.

"Daca Rusia incepe sa se comporte in conformitate cu principiile internationale fundamentale, atunci am incredere intr-o imbunatatire a relatiilor dintre Statele Unite si Rusia", a continuat seful statului american.

Obama i-a transmis, ulterior, un mesaj similar lui Putin, potrivit lui Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala al presedintelui american.

Porosenko, care urmeaza sa fie investit sambata in prezenta vicepresedintelui american Joe Biden, a declarat pentru televiziunea ucraineana ca se asteapta ca Rusia "sa recunoasca in scurt timp" faptul ca a fost ales.

Moscova, care continua sa afirme ca Porosenko a fost ales in urma unei "lovituri de stat" impotriva prorusului Viktor Ianukovici, nu a recunoscut in mod oficial scrutinul prezidential, insa Putin a declarat in mai multe randuri ca va "respecta" alegerea poporului ucrainean.

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

Rusia a anexat in martie Peninsula ucraineana Crimeea (sud-est), dupa trei saptamani de ocupatie si un referendum denuntat ca ilegitim de catre Adunarea Generala a ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.