Alianta Nord-Atlantica ar putea deschide o reprezentanta permanenta in R. Moldova, la solicitarea autoritatilor de la Chisinau.

Potrivit diplomatului, Alianta Nord-Atlantica ar putea lua in considerare, de asemenea, sa trimita un ambasador in Republica Moldova, dupa modelul Uniunii Europene.

Gribincea a calificat drept "irealiste" discutiile referitoare la eventuala aderare a R. Moldova la NATO, in conditiile in care sondajele arata ca cetatenii modoveni nu sustin aceasta optiune.

Neutralitatea R. Moldova, inscrisa in Constitutie, a devenit tema unor dezbateri la Chisinau, in urma crizei din Ucraina. Unii politicieni au sugerat modificarea Constitutiei prin referendum, in timp ce opozitia comunista a respins o astfel de optiune.

De altfel, presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, declara, intr-un interviu publicat la 3 iunie de Europa Libera, ca securitatea tarii ar fi fost cu totul alta daca R. Moldova ar fi fost membra NATO. "Daca va depinde de mine, ca decizia mea sa fie definitiva, eu as vota pentru aderarea la NATO. Sunt sigur ca, daca noi am fi fost membri NATO, aveam si un nivel de siguranta cu mult mai ridicat, dar, poate, chiar si o siguranta deplina", a afirmat presedintele R. Moldova in interviul pentru Europa Libera.

Pe fondul crizei din Ucraina, mai multi oficiali au exprimat ingrijorari in legatura cu tensiuni in privinta conflictului din regiunea separatista transnistreana, unde Rusia detine un contingent de peste 1200 de militari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.