Separatisti din estul Ucrainei au doborat un elicopter apartinand armatei ucrainene in apropiere de fieful lor, Slaviansk, omorand 12 militari, una dintre cele mai negre zile pentru fortele loialiste, care incearca de aproape doua luni sa puna capat insurectiei proruse.

Elicopterul avea la bord militari, inclusiv un general, din cadrul Ministerului de Interne, si a fost vizat cu un lansator portabil rusesc de rachete de tip sol-aer, a declarat presedintele interimar Oleksandr Turcinov in Parlament.

Turcinov a anuntat initial 14 morti, dupa care Garda Nationala a publicat un bilant de 12 morti si o persoana ranita grav.

"Sunt convins ca fortele noastre armate (...) vor duce la bun sfarsit curatarea teroristilor si ca acesti criminali pe care-i finanteaza Rusia vor fi eliminati sau vor ajunge in boxa acuzatilor", a declarat Turcinov, care urmeaza sa fie inlocuit in functie, la 1 iunie, de invingatorul in alegerile prezidentiale de duminica, Petro Porosenko.

Aceasta este una dintre cele mai negre zile pentru armata ucraineana, dupa lansarea unor operatiuni impotriva insurgentilor, in estul tarii. La 22 mai, 17 militari au fost ucisi - 16 in orasul Volnovaka, in regiunea Donetk, si unul in alt atac al insurgentilor in regiunea vecina Lugansk.

In urma unor confruntari care s-au soldat cu 40 de morti (majoritatea separatisti) luni, la aeroportul international de la Donetk, tensiunea ramane puternica pe teren.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a pierdut marti contactul cu o echipa de patru observatori - un danez, un eston, un turc si un elvetian.

Pentru prima data, joi, insurgentii au recunoscut ca-i detin, sugerand ca exista posibilitatea sa-i elibereze.

"Stim unde sunt, sunt teferi", a declarat pentru agentia de pesa Interfax Viaceslav Ponomarev, "primarul" orasului Slaviansk, bastionul insurgentilor din estul Ucrainei. "I-am arestat. Vom clarifica cine sunt, unde mergeau si de ce si ii vom elibera", a adaugat el, apreciind, potrivit Interfax, ca acestia ar fi putut sa indeplineasca o misiune in domeniul informatiilor.

Citeste si:
VIDEO Un elicopter militar a aterizat de urgență în Piața Charles...
VIDEO Un elicopter militar al...

"Trebuie sa intelegem daca fac parte cu adevarat din OSCE. Exista suspiciuni potrivit carora ar fi spioni", a declarat, la randul sau, Denis Pusilin, unul dintre liderii "republicii" de la Donetk, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Potrivit unei surse OSCE, care a cerut protectia anonimatului, observatorii sunt detinuti in regiunea Lugansk, vecina cu Donetk. Alt grup, de 11 observatori, a fost retinut pentru o scurta perioada de timp miercuri, tot in regiunea Donetk.

OSCE a catalogat retinerea observatorilor sai drept o actiune de "sabotare a eforturilor internationale" in vederea solutionarii crizei si incetarii confruntarilor armate, transmite MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.