Presedintele american, Barack Obama, se pregateste sa autorizeze Pentagonul in vederea antrenarii rebelilor sirieni moderati.

Oficial, sprijinul american pentru rebelii sirieni se limiteaza inca de la inceputul conflictului la un ajutor neletal in valoare de 287 de milioane de dolari, chiar daca CIA este implicata intr-un program secret de instruire militara a rebelilor moderati in Iordania.

Barack Obama ar putea anunta noua pozitie americana in cursul unui discurs pe care urmeaza sa-l sustina miercuri, la Academia Militara West Point, potrivit WSJ, citat de MEDIAFAX.

"Presedintele va prezenta clar intentia de a spori sprijinul pentru opozitia siriana moderata si vecinii Siriei, care au facut fata amenintarilor teroriste emanand din situatia creata de (Bashar) al-Assad in Siria", potrivit unui oficial de rang inalt al administratiei, citat de cotidian.

Presedintele nu va preciza numarul rebelilor care urmeaza sa fie antrenati si nici unde va avea loc programul de instruire.

"Avem de mai mult timp o gama de optiuni. Am anuntat clar ca percepem Siria ca o problema de natura terorista", a reactionat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

Statele Unite intentionaza sa contribuie la "consolidarea opozitiei moderate", a adaugat ea, fara sa confirme totusi decizia cu privire la instruirea rebelilor moderati de catre armata americana.

Decizia de a implica deschis Pentagonul in instruirea rebelilor este luata, potrivit WSJ, la capatul unui an de discutii in cadrul Executivului american, aflat intre dorinta de a spori presiunea asupra regimului sirian, teama de a fi atras intr-un nou conflict in Orientul Mijlociu si dificultatea de a asigura un comportament moderat pentru rebelii care vor fi implicati in programul de antrenament.

Dar cresterea puterilor gruparilor rebele extremiste apropiate de Al-Qaida si presiunea exercitata de aliatii Statelor Unite in regiune, in special Arabia Saudita, au fortat luarea deciziei, apreciaza cotidianul american.

Citeste si:
SUA: Un fost militar american ucis în Ucraina
SUA: Un fost militar american...

In ultimele saptamani, presa americana a relatat despre livrarea unor rachete antitanc americane TOW catre grupari moderate rebele. Insa nu se stie daca aceste rachete au fost livrate de Statele Unite, sau de Arabia Saudita, cu aprobarea Washingtonului.

Potrivit postului de radio NPR, prima livrare a reprezentat un "test". Gruparea moderata Harakat Hazm a recunoscut ca aprimit 50 de rachete. Combatantii au fost incurajati sa filmeze lansarile de rachete si sa transmita inregistrarile catre "agentia de informatii externe", pentru a demonstra utilizarea lor, potrivit NPR.

Un ofiter al Armatei Siriene Libere a confirmat pentru AFP ca miscarea Hazm a primit "peste 20 (de rachete de tip) TOW de la o sursa occidentala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.