Liderii europeni se vor reuni marti, la Bruxelles, pentru a decide asupra scenariului de sanctiuni pe care sa il urmeze in cazul Rusiei.

Potrivit unor surse diplomatice, cea de-a treia serie de sanctiuni impotriva Rusiei ar contine trei scenarii, si anume flexibil, intermediar si sever, informeaza MEDIAFAX.

Scenariul flexibil ar implica un embargo asupra livrarilor de arme si restrictii asupra importurilor de diamante, metale pretioase, blanuri, caviar si vodca.

Cel de-al doilea scenariu prevede restrictii asupra comercializarii de ingrasaminte, produse chimice, anvelope si nave rusesti. In plus, acest scenariu ar mai prevedea interzicerea importurilor de carbune rus si impunerea unor restrictii pentru transportul maritim si cel rutier, dar si suspendarea provizorie a investitiilor in sectorul energetic rus.

Ultimul scenariu, cel sever, prevede implementarea unor limite in circulatia capitalului, interdictii de a investi in economia rusa, o aplicare stricta a normelor UE adoptate impotriva companiilor cu participare rusa, dar si interzicerea totala a importurilor de petrol si gaz rusesc.

Sanctiunile in domeniile petrolier si gazifer, subliniaza Reuters, ar putea avea consecinte grele pentru economia rusa. Conform Comisiei Europene, tarile UE isi acopera pana la 30% din necesarul de gaze din Rusia, care primeste in schimb 130 de miliarde de euro.

Autoritatile ruse au elaborat un "document secret" pentru a reactiona la eventuale sanctiuni ale UE si Statelor Unite. Potrivit lui Andrei Belousov, un consilier al presedintelui rus, acest document descrie foarte clar masurile specifice fiecarui scenariu de sanctiuni. "Daca sanctiuni vor fi adoptate impotriva Rusiei, noi stim in mod exact cum sa reactionam", a declarat el.

Ministrul Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaev, a precizat, la Forumul de la Sankt Petersburg, ca adoptarea de sanctiuni sectoriale este "strict interzisa de normele Organizatiei Mondiale a Comertului". El a declarat ca este convins de faptul ca in cele din urma Uniunea Europeana va renunta la aceste masuri.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.