Austeritatea s-a aflat in centrul marii dezbateri pentru alegerile europene, transmise in direct, joi seara, in toate tarile Uniunii Europene (UE),

Conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, social-democratul german Martin Schulz, liberalul belgian Guy Verhofstadt, ecologista de origine germana Ska Keller si reprezentantul stangii radicale, grecul Alexis Tsipras, s-au confruntat in hemiciclul Parlamentului European, la Bruxelles, in cursul primei dezbateri cu participarea celor cinci candidati ai principalelor partide europene la Presedintia Comisiei Europene.

"Grecia este tara aleasa de liderii europeni pentru a fi cobaiul celei mai severe austeritati", a inceput Alexis Tsirpas, denuntand, apoi, "politicile catastrofale de austeritate". El a cerut "iesirea din aceasta stare de paranoia legata de criza datoriilor", printr-o "schimbare de directie" si mai multa "solidaritate".

"Accept multe reprosuri, dar nu voi accepta niciodata (sa se spuna) ca nu am fost suficient de solidari cu Grecia", a raspuns Jean-Claude Juncker, care a asigurat Presedintia Eurogrupului timp de opt ani. "Am lucrat mult in ultimii ani, zi si noapte, pentru a evita ca Grecia sa iasa din zona euro. Am facut totul pentru ca Grecia sa ramana membra a zonei euro", a adaugat el, dand asigurari ca aceasta tara trebuie "sa continue politica de asanare" a finantelor publice.

La randul sau, Guy Verhofstadt a aparat "disciplina bugetara" si a afirmat ca problemele Greciei au aparut in urma unei "politici precare", acuzand in principal bancile publice ale acestei tari ca finanteaza partidele politice, conform MEDIAFAX.

In opinia ecologistei Ska Keller, austeritatea nu poate "decat sa agraveze situatia". Ea a pledat, la fel ca Martin Schulz, pentru o lupta mai ferma impotriva fraudei fiscale.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Juncker a subliniat ca lupta impotriva crizei a fost dusa de crestin-democrati, socialisti si liberali, oferindu-i astfel ocazia lui Tsirpas sa acuze "marile familii politice" de faptul ca au spus ca nu exista "o alta cale in afara austeritatii".

Cei cinci candidati au mai abordat criza din Ucraina, problema imigratiei, lupta impotriva coruptiei si lobby-ul.

Martin Schulz, Guy Verhofstadt si Ska Keller au vorbit in engleza, Jean-Claude Juncker in franceza, in timp ce Alexis Tsipras a preferat sa se exprime in greaca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.