"La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", afirma vicepremierul rus.

Rogozin incearca sa revina din Transnistria, unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei, la Moscova.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", afirma Rogozin, citat de MEDIAFAX, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

De asemenea, in ultima sa postare pe Facebook, vicepremierul rus afirma ca Romania i-a inchis spatiul aerian in legatura cu sanctiuni impuse de catre Uniunea Europeana", potrivit Itar-Tass.

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul si joi, la venirea in regiunea separatista moldoveana, unde a asistat la parada organizata pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anuntat, tot pe Twitter, ca avionului sau, care se indrepta catre Chisinau, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis sa traverseze spatiul aerian al Ucrainei si ca a fost nevoit sa ocoleasca prin Bulgaria si Romania.

Ministerul ucrainean de Interne a dezmintit joi seara ca ar fi interzis tranzitul avionului vicepresedintelui rus Dmitri Rogozin prin spatiul aerian al Ucrainei, afirmand ca nu exista obstacole pentru zborul avioanelor rusesti, potrivit agentiei Interfax.

"Se pare ca vom merge la Chisinau prin Bulgaria si Romania, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spatiul sau aerian", a scris Rogozin joi, in mesajul postat pe Twitter. "Bine ca Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore", adauga el.

Dupa ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat ca a fost intrebat de catre controlori de trafic aerian din Bulgaria si Romania daca avionul transporta "un pasager (supus) unei interdictii".

"Au intentionat sa trimita avioane de interceptare", a mai scris Rogozin.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

MAE: Amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre Rogozin, declaratie foarte grava

MAE apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezinta "o declaratie foarte grava", solicitand autoritatilor de la Moscova sa precizeze public daca afirmatiile citate reprezinta pozitia oficiala fata de Romania.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vicepremierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia «Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin", se arata in comunicatul transmis sambata de MAE.

Citeste si:
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun: De sute de ani se...
Tradiții și obiceiuri în Ajun...

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, "sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO".

"In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a sustinut, sustine fara echivoc si respecta intru totul regimul de sanctiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei", se mai arata in comunicat.

MAE precizeaza ca, "potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea «Statele membre iau masurile necesare pentru a impiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de catre persoanele fizice responsabile pentru actiuni care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si de catre persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figureaza in anexa» (s.n), anexa continand lista persoanelor sanctionate".

Citeste si:
Măsura pe care Europa nu și-o asumă: „Ar fi un pas prea exagerat”
Măsura pe care Europa nu și-o...

"Vicepremierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin se regaseste in anexa continand lista persoanelor sanctionate", mentioneaza sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.