Vicepreimierul moldovean Eugen Carpov s-a intalnit marti, la Casa Alba, cu Tara Leweling, directoarea Consiliului National american pentru Securitate.

Informatia a fost confirmata pentru postul Radio Free Europe/Radio Liberty de catre un purtator de cuvant al Casei Albe. Detalii despre continutul discutiilor nu erau disponibile imediat, adauga postul, citat de MEDIAFAX.

Insa Caropv a declarat inaintea reuniunii de la Casa Alba ca Republica Moldova este profund ingrijorata de evenimentele din estul Ucrainei, pe care le-a catalogat "o competitie geopolitica intre Est si Vest".

El a anuntat ca oficiali moldoveni monitorizeaza indeaproape modul in care informatii despre evenimentele din estul Ucrainei si regiunea separatista moldoveana Transnistria le sunt prezentate telespectatorilor din afara Rusiei de catre presa rusa controlata de catre stat.

Vicepremierul a denuntat anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea drept "o provocare majora la adresa dreptului international, cooperarii politice si arhitecturii securitatii in Europa".

Carpov a spus ca tara sa "sufera" din cauza ca este parte a competitiei geopolitice dintre Rusia si Occident, dupa ce separatistii prorusi din Transnistria si-au declarat independenta fata de Chisinau in 1990. Cele doua parti au purtat un razboi in 1992, incheiat prin interventia rusa alaturi de partea transnistreana. Aproximativ 1.500 de militari au ramas stationati in regiunea separatista din 1992, insa independenta Transnistriei nu a fost recunoscuta de nicio tara - nici macar de Rusia.

Oficiali NATO au avertizat ca Transnistria poate sa fie urmatoarea tinta a Rusiei.

Anterior, Ministerul moldovean de Externe l-a convocat pe reprezentantul Rusiei in Transnistria, Farit Muhamedsin, pentru a oferi explicatii in legatura cu anuntul privind prezenta lui Dmitri Rogozin la sarbatorirea Zilei Victoriei.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

Ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman a declarat luni ca nu a primit vreo informatie oficiala cu privire la vizita lui Rogozin la festivitatile care vor marca, pe 9 mai, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Rogozin, emisarul presedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, a declarat saptamana trecuta ca a acceptat o invitatie la eveniment din partea liderilor separatisti de la Tiraspol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.