Guvernul ucrainean, condus de premierul Arseni Iateniuk, va fi primit la 13 mai la Bruxelles de Comisia Europeana pentru a examina masurile de sustinere pentru Kiev, a anuntat luni Comisia Europeana.

"Comisia Europeana este hotarata sa ajute Ucraina si sa faca tot posibilul pentru ca aceasta tara sa primeasca tot sprijinul necesar pe termen scurt si mediu", a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen, anuntand reuniunea.

Aceasta intalnire, care se va termina cu o conferinta de presa a presedintelui Comisiei Jose-Manuel Barroso si a lui Iateniuk, va avea loc cu 12 zile inaintea alegerilor prezidentiale din 25 mai din Ucraina, unde situatia este extrem de tensionata in est, scrie MEDIAFAX.

UE a inceput sa aplice planul sau de asistenta financiara de 11 miliarde de euro decis in urma semnarii partii politice a unui Acord de Asociere intre UE si Ucraina la inceputul lui martie. Bruxelles-ul a aprobat un ajutor financiar de urgenta de un miliard de euro si o reducere puternica a drepturilor vamale, in timp ce Ucraina se confrunta cu importante dificultati economice.

Ahrenkilde Hansen a amintit necesitatea ca Kievul sa angajeze in paralel "reforme politice si economice" pentru a face din Ucraina o tara "democratica, independenta si prospera".

UE reprezinta aproximativ o treime din comertul exterior al Ucrainei. In 2012, valoarea importurilor ucrainene provenind din UE se ridica la 23,8 miliarde de euro, in timp ce cea a exporturilor reprezenta 14,6 miliarde, potrivit UE.

Comisarul european care se ocupa de dosarele economice, Siim Kallas, a declarat luni ca "principalul risc" pentru economia UE vine "clar din tensiunile externe" legate de "criza din Ucraina". In "cel mai prost dintre scenarii, acest lucru va avea un impact asupra cresterii europene", potrivit lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.