Silvio Berlusconi s-a declarat luni "prieten" al poporului german, dupa polemica declansata de afirmatiile sale potrivit carora, "pentru germani, lagarele de concentrare nu au existat niciodata".

"Este absurd sa mi se atribuie sentimente antigermane sau o presupusa ostilitate fata de poporul german, al carui prieten sunt", a afirmat Berlusconi, citat intr-un comunicat publicat pe site-ul partidului sau, Forza Italia, citat de MEDIAFAX.

Berlusconi acuza "stanga italiana" ca s-a dedat "unei speculatii in plus" interpretand eronat o fraza "despre candidatul stangii, Martin Schulz".

Silvio Berlusconi, in varsta de 77 de ani, a comis sambata o noua gafa, afirmand ca, "pentru germani, lagarele de concentrare nu au existat niciodata", intr-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, tinta sa preferata, un candidat la Presedintia Comisiei Europene (CE).

Fostul sef al Guvernului italian invoca, in fata sustinatorilor sai, o scena petrecuta in 2003, cand a fost contestat in Parlamentul European (PE), unde, ca raspuns, l-a sfatuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, sa-si ia un rol de "kapo" (gardian-sef) in filme despre lagare de concentrare naziste.

"Nu voiam sa-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru ca, pentru germani, lagarele de concentrare nu au existat niciodata. Cele de la Katin (un lagar sovietic in care au fost masacrati mii de polonezi) da, dar (lagarele) germane nu", a spus Berlusconi.

O serie de reprezentanti politici germani si-au exprimat indignarea, duminica, fata de declaratiile fostului premier italian.

Luni, Jean-Claude Juncker, liderul grupului conservatorilor din PPE - din care fac parte atat CDU, partidul lui Angela Merkel, cat si Forta Italia al lui Silvio Berlusconi - s-a declarat "scarbit" de atacurile acestuia din urma.

El l-a indemnat pe omul de afaceri italian sa-si "retraga imediat afirmatiile si sa prezinte scuze supravietuitorilor Holocaustului si cetatenilor germani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.