Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat ca Israelul risca sa devina un stat "de apartheid", in cazul in care nu face rapid pace cu palestinienii, scrie un site american de stiri.

Kerry a facut aceasta declaratie vineri, intr-o reuniune cu usile inchise a Comisiei Trilatrale - un grup nepartizan de discutie nonguvernamentala fondat de catre David Rockefeller -, potrivit site-ului The Daily Beast, care a citat duminica o inregistrare a acestor afirmatii.

"Crearea a doua state va fi singura solutie realista. Deoarece, un stat unitar va ajunge sa fie ori un stat de apatheid, cu cetateni de mana a doua, ori un stat care va distruge capacitatea Israelului de a fi stat evreu", a declarat Kerry, potrivit Daily Beast.

"Cu acest scenariu in minte (...), intelegeti cat de imperativ este sa se ajunga la o solutie cu doua state, fata de care cei doi lideri si-au reafirmat (joi) atasamentul", a spus el.

Oficiali si experti americani, europeni, rusi si japonezi participau la aceasta reuniune, mai precizeaza site-ul.

Termenul de "apartheid" desemneaza un sistem social segregationist care s-a aflat in vigoare in Africa de Sud incepand din 1948 si pana in 1994.

John Kerry si presedintele american Barack Obama s-au abtinut sa utilizeze acest termen vorbind despre conflictul israeliano-palestinian. Insa fostul presedinte al Statelor Unite Jimmy Carter (1977-1981) si-a intitulat cartea scrisa pe acest subiect in 2006 "Palestina: pace, nu apartheid".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.