Autoritatile de la Tiraspol au lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru recunoasterea independentei Transnistriei, in contextul afirmatiilor presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora locuitorii din stanga Nistrului trebuie sa-si decida singuri viitorul.

Campania a fost initiata la 22 aprilie, cu sustinerea Uniunii comunitatilor ruse din Transnistria, si se va incheia pe 9 mai, cand la Tiraspol va avea loc o parada cu ocazia Zilei Victoriei. In aceasta zi, liderul transnistrean Evgheni Sevciuk va inmana petitia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care la randul sau o va transmiste presedintelui Vladimir Putin.

"Stimabile Vladimir Vladimirovici (Putin), sunteti garantul principal al respectarii drepturilor cetatenilor rusi si ale compatriotilor lor din Transnistria (...). Dorinta Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana si faptul ca ea ignora vointa poporului transnistrean demonstreaza ca nu putem coexista in cadrul unor frontiere comune (...). Va rugam sa initiati o procedura privind recunoasterea Transnistriei. Vrem sa ne decidem singuri soarta. Vrem sa fim auziti", cer autoritatile separatiste in aceasta petitie.

Totodata, Tiraspolul afirma ca petitia va confirma vointa poporului transnistrean, exprimata prin referendumul din 2006, cand 97 la suta dintre locuitorii regiunii separatiste s-au declarat in favoarea unirii cu Rusia si doar 2,3 la suta impotriva.

In prezent, campania de strangere de semnaturi se desfasoara in toate localitatile din Transnistria. Locuitorii din regiune pot semna in baza pasaportului rus sau transnistrean.

"Petitia noastra are legatura cu evenimentele care au avut loc recent in Ucraina si Republica Moldova. Nu putem fi indiferenti fata de soarta Transnistriei, de aceea am initiat aceasta campanie", a declarat liderul Uniunii comunitatilor ruse din orasul Bender (sud-est), Svetlana Onufrienko, citata de site-ul Rupor-pmr.ru.

Recent, Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a transmis o solicitare catre Duma de Stat (Camera inferiora a Parlamentul rus) in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Premierul moldovean, Iurie Leanca, a declarat ca "adresarea (Parlamentului transnistrean) este o sfidare directa la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integritatii teritoriale a Republicii Moldova".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.