Franta ar fi platit suma de 18 milioane de dolari in schimbul eliberarii celor patru jurnalisti francezi rapiti in iunie 2013 in Siria si eliberati saptamana trecuta, potrivit saptamanalului german Focus, o informatie dezmintita "in mod categoric" de catre Paris.

Suma, trimisa la Ankara de catre ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian, a fost platita rapitorilor prin intermediul serviciilor secrete turcesti, scria Focus in editia de sambata, citand surse apropiate NATO la Bruxelles..

Potrivit unor experti NATO, spionajul francez a fost informat inca de la inceputul luarii de ostatici unde erau detinuti cei patru jurnalisti, insa a renuntat la o interventie, din cauza confruntarilor armate care devasteaza Siria, potrivit revistei.

Cabinetul Ministerului Apararii a tinut sa dezminta, pentru AFP, aceste afirmatii.

"Guvernul dezminte in mod categoric informatii publicate in saptamanalul citat si reitereaza pozitia Frantei in problema eliberarii ostaticilor, exprimata sambata trecuta de catre Laurent Fabius", a declarat aceasta sursa.

Dupa eliberarea, weekendul trecut, a celor patru jurnalisti, tinuti captivi aproximativ zece luni in Siria, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat ca "statul francez nu plateste rascumparari".

"Este un principiu foarte important, pentru ca alti rapitori sa nu fie tentatti sa rapeasca alte persoane. Totul decurge prin negocieri, discutii", a insistat, de asemenea, presedintele francez François Hollande.

Didier François, reporter la postul francez de radio Europe1, si fotograful Edouard Elias au fost rapiti la nord de Alep, pe 6 iunie 2013. Nicolas Hénin, reporter la saptamanalul francez Le Point, si Pierre Torrès, un fotograf independent, au fost rapiti pe 22 iunie, la Raqqa.

Ei au fost gasiti de catre o patrula turca, in noaptea de 19 spre 20 aprilie, in zona neutra de la frontiera dintre Turcia si Siria, in apropierea oraselului turc Akçakale (sud-est).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.