Nicolae Timofti a declarat joi, intr-o intalnire cu o delegatie de senatori americani aflati in vizita la Chisinau, ca actualul format de negocieri privind conflictul transnistrean este ineficient si trebuie modificat.

"Formatul actual de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a dovedit ineficient. Cred ca este oportun sa examinam posibilitatea de a modifica acest mecanism cu scopul de a eficientiza tratativele", a afirmat Nicolae Timofti.

Comunitatea internationala incearca de mai multi ani solutionarea conflictului transnistrean in cadrul formatului international de negocieri 5+2 - intre Chisinau si Tiraspol, cu Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori.

Eficienta formatului a fost criticata in mai multe randuri, iar, la un moment dat, s-a pledat pentru un rol sporit al UE si Statele Unite in aceste negocieri. Presedintele roman Traian Basescu s-a pronuntat, de asemenea, intr-un interviu pentru portalul Unimedia, in favoarea modificarii actualului format de negocieri, afirmand ca acesta ar trebui sa fie "mult mai suplu".

Seful statului roman a declarat ca acesta ar fi trebuit sa fie format din UE, Statele Unite, Rusia si Republica Moldova, adica fara Ucraina, OSCE si Tiraspol. "Il vad mult mai suplu - Rusia, UE, SUA si Chisinaul ca parte afectata. Tiraspolul nu are ce cauta pentru ca nu este o reprezentanta legitima a cuiva", a declarat presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.