Presedintele Comisiei de ancheta a Natiunilor Unite cere Consiliului de Securitate sa impuna sanctiuni impotriva oficialilor nord-coreeni acuzati de crima.

Acesti lideri "trebuie sa fie trasi la raspundere, trebuie sa-i impiedicam sa comita astfel de crime in continuare", a declarat Kirby in cadrul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate, convocat de catre Statele Unite, Franta si Australia.

In opinia sa, "noua generatie de oficiali nord-coreeni de rang inalt (...) trebuie sa inteleaga ca anume ei vor fi trasi la raspundere, daca vor comite crime impotriva umanitatii".

"Comisia de ancheta indeamna Consiliul de Securitate sa adopte sanctiuni impotriva celor responsabili de crime impotriva umanitatii" in Coreea de Nord, a afirmat Kirby, citat de MEDIAFAX.

El a recomandat, de asemenea, Natiunilor Unite sa sesizeze Curtea Penala Internationala (CPI) pentru tragerea la raspundere a oficialilor nord-coreeni, insa China s-a opus unei astfel de actiuni, potrivit diplomatilor din cadrul ONU.

Din cele 13 state membre ale Consiliului de Securitate prezente la reuniune, noua s-au pronuntat in favoarea unei sesizari a CPI asupra acestui subiect, in timp ce alte patru "nu s-au opus ferm" unei astfel de initiative, a declarat Kirby, adaugand ca printre tarile care au votat pentru acesta idee figureaza Franta, Statele Unite, Marea Britanie, Lituania, Australia si Chile.

"Astazi (joi), comunitatea internationala si-a exprimat vointa de a face ceva" in favoarea respectarii drepturilor omului in Coreea de Nord, a apreciat el.

In februarie, Comisia de ancheta a ONU asupra situatiei drepturilor omului in Coreea de Nord a prezentat un raport care arata ca regimul stalinist de la Phenian a comis si continua sa comita numeroase crime impotriva umanitatii - acte de tortura, actiuni de infometare sistematica si crime.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.