Casa Alba a anuntat ca Statele Unite "pregatesc in mod activ" noi sanctiuni impotriva Rusiei, ca reactie la actiunile acesteia in Ucraina.

"Pregatim in mod activ noi sanctiuni", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney, tensionand si mai mult situatia dupa declaratiile de marti ale Departamentului de Stat, care a anuntat ca Washingtonul ia in considerare masuri "aditionale" impotriva Rusiei.

Totodata, potrivit lui Carney, Statele Unite spera ca Rusia, cu ocazia reuniunii de la Geneva, va da dovada de intentia de a reduce tensiunile din estul Ucrainei, unde activistii prorusi infrunta autoritatile de la Kiev.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca Moscova trebuie, de asemenea, sa recunoasca faptul ca Ucraina si-a asumat angajamentul de a initia reforme constitutionale.

"In ce priveste adoptarea unor noi sanctiuni, presedintele american (Barack Obama) s-a exprimat clar: daca Rusia nu profita (la Geneva) de oportunitata de a diminua tensiunile, va plati scump pentru aceasta", a afirmat Carney.

"De fiecare data cand Rusia va lua masuri menite sa destabilizeze Ucraina si sa-i incalce suveranitatea, ea va avea de suportat consecinte", a reiterat Obama, citat de MEDIAFAX.

"Nu avem nevoie de razboi. Ceea vrem este recunoasterea faptului ca o tara ca Ucraina poate sa intretina relatiile pe care si le doreste cu regiunile si statele vecine, fara ca acestea sa-i impuna anumite decizii", a adaugat preseditnele american.

Ulterior, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a reiterat ca Statele Unite "vor sa vada incetarea imediata a provocarilor" din partea Rusiei.

"Vom continua sa pregatim in mod activ sanctiuni aditionale si alte masuri, daca nu se poate obtine o scadere" a tensiunilor din regiune, a afirmat acest purtator de cuvant, adaugand ca "prezenta in estul Ucrainei a grupurilor armate sustinute de Rusia reprezinta o prioritate extrem de importanta".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Vineri, Statele Unite au anuntat introducerea unor sanctiuni impotriva a sapte lideri din Crimeea, precum si a unei companii petroliere, suspectati ca ar ameninta "pacea si stabilitatea in Ucraina". Acest val de sanctiuni s-a adaugat celui adoptat in martie, cand Washingtonul a inghetat activele a 31 de persoane sau entitati ruse si proruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.