Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) este anchetat penal in Polonia pentru ca ar fi dat mita unor medici pentru a promova un medicament produs de companie.

Ancheta vizeaza 11 medici si un manager regional al GSK, acuzatiile vizand fapte din perioada 2010-2012. Medicii ar fi primit mita pentru a promova catre pacienti medicamentul Seretide, utilizat pentru tratarea astmului.

Compania a precizat ca a sanctionat un angajat si coopereaza cu anchetatorii.

Daca managerul GSK va fi gasit vinovat, compania va fi responsabila de incalcarea legilor impotriva coruptiei din Marea Britanie si Statele Unite, care interzic corporatiilor cu sedii pe teritoriul acestor tari sa ofere mita oficialilor guvernamentali si functionarilor publici din alte state. Un fost agent de vanzari al GSK din regiunea Lodz a confirmat pentru BBC practicile puse in discutie.

"Este o ecuatie simpla. Platim medicii, ei in schimb prescriu medicamente. Nu ii platim, medicamentele noastre nu sunt prescrise pacientilor. Nu putem sa mergem la medici si sa le spunem «am nevoie de inca 20 de retete». Asa ca pregatim o intelegere: ei vorbesc cu pacientii, noi platim 100 de lire, dar ne asteptam in schimb la mai mult de 100 de prescrieri pentru acest medicament. Este o mita", a afirmat el pentru BBC.

Astfel, potrivit fostului agent de vanzari, platile efectuate de GSK catre medicii din Polonia apar pe hartie ca remuneratie in schimbul unor servicii de educare a pacientilor, insa medicii "inteleg foarte clar" ca trebuie sa "produca" in schimb un anumit numar de prescrieri, potrivit MEDIAFAX.

Procurorii din regiunea Lodz au gasit documente transmise de GSK medicilor care sustin acuzatiile de dare de mita in mai mult de 10 centre de tratament, unde nu exista dovezi ca ar fi avut loc sedinte de educatie pentru pacienti.

"Avem dovezi ca, in mai mult de 10 cazuri, a fost vorba despre o forma camuflata de mita. In schimbul castigurilor financiare, medicii favorizau produsul propus de compania farmaceutica si il prescriau pacientilor", a declarat un purtator de cuvant al procuraturii din Lodz.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.