Un barbat alb, septuagenar, a ucis duminica trei persoane intr-un centru comunitar si un azil evreiesti din Kansas (centrul Statelor Unite), inainte de a fi retinut de politie

Seful politiei din Overland Park, un orasel situat in apropiere de Kansas City, a refuzat sa califice in acest stadiu drept antisemite faptele barbatului, argumentand in cadrul unei conferinte de presa ca este "prea devreme in ancheta".

Martori oculari citati de presa americana au declarat ca l-au auzit pe barbat strigand "Heil Hitler" in timpul arestarii, care a avut loc fara violente. Seful politiei, John Douglass, a refuzat sa confirme aceasta informatie, transmite MEDIAFAX.

"In mod evident, cu un astfel de act de violenta in doua centre evreiesti, apare intrebarea" cu privire la caracterul antisemit al atacului, care este o axa a anchetei, a declarat el.

Suspectul a facut "mai multe declaratii" in masina politiei care il ducea la comisariat, a adaugat el, fara a preciza insa continutul acestora. Presedintele Barack Obama a condamnat acest atac pe care il considera "oribil" si a prezentat condoleante familiilor victimelor.

Faptele au avut loc in cursul dupa-amiezii, iar primele apeluri la serviciile de urgenta au fost inregistrate la ora locala 13.03 (21.03 ora Romaniei), cand suspectul a deschis focul asupra Centrului comunitar evreiesc din Kansas City, provocand moartea a doua persoane, intre care un adolescent. Potrivit rabinului Herbet Mandl, barbatul si-a intrebat victimele daca sunt evrei inainte de a deschide focul asupra lor.

Aproximativ 75 de persoane, dintre care numerosi copii care ascultau o competitie televizata de cantece, se aflau in acest centru comunitar, care este dotat cu un teatru. Presupusul atacator era inarmat cu o arma cu pompa, dar politia considera ca acesta ar fi putut avea asupra sa, de asemenea, un pistol si o pusca de asalt. Suspectul "nu este din Kansas" si nu era cunoscut de politie, a declarat John Douglass refuzand sa ii dezvaluie identitatea.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Septuagenarul a parasit apoi rapid locul faptei la bordul masinii sale, pentru a merge intr-un azil din apropiere, numit Village Shalom. Acolo, el a ucis o septuagenara, despre care nu se stie daca era rezidenta a azilului. In total, suspectul a deschis focul asupra a cinci persoane, ratand doua si ucigand trei, a rezumat seful politiei.

"Nu avem indicii ca (atacatorul) isi cunostea victimele", a adaugat John Douglass.

FBI, care a participat la ancheta, a inregistrat 674 de incidente cu caracter antisemit in 2012 pe teritoriul american, o cifra stabila in raport cu anul precedent. Aceasta cifra reprezinta aproape doua treimi dintre incidentele calificate drept antireligioase. Incidentele cu caracter antireligios nu reprezinta decat o cincime din crimele si delictele calificate drept motivate de "ura" de catre FBI, fata de aproape jumatate dintre incidentele cu caracter rasial.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Intr-un comunicat, Consiliul pentru relatii islamo-americane, cea mai mare asociatie musulmana de aparare a drepturilor civice in Statele Unite, si-a exprimat "solidaritatea" fata de comunitatea evreiasca americana. "Suntem intristati de acest act brutal de ura. Americanii de toate credintele trebuie sa se reuneasca pentru a respinge aceste ideologii extremiste care pot conduce la astfel de acte de neiertat si de neconceput", afirma CAIR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.