Un ciclon cu rafale de vant de pana la 300 de kilometri pe ora se indreapta catre Marea Bariera de Corali, in largul Australiei, riscand sa produca pagube importante in zona de coasta, au anuntat vineri autoritatile.

Ita, un ciclon de categoria 5, maxima, urmeaza sa atinga Cooktown, o localitate de coasta cu aproximativ 2.400 de locuitori, situata la aproximativ 1.600 de kilometri de Brisbane, capitala statului Queensland (est).

"Orice fenomen care depaseste (o viteza a rafalelor de vant de) 80 de kilometri pe ora este periculos", a declarat pentru postul public ABC primarul din Cook Shire, Peter Scott, adaugand ca un fost politist din regiune i-a spus ca localitatea "Cooktown, care este in picioare azi, nu va mai fi si maine".

Premierul statului Queensland, Campbell Newman, i-a avertizat pe locuitorii care detin case construite inainte de 1985, cand au intrat in vigoare noi norme de construire, ca acestea ar putea sa nu reziste ciclonului.

El le-a recomandat acestor locuitori sa mearga in centre de gazduire, vineri dimineata, sa-si ia cu ei bunuri personale importante, medicamente, hrana si apa.

Ita se afla vineri la pranz la aproximativ 175 de kilometri nord-est de Cooktown. O zona de alerta a fost instituita, de la Lockhart River, in nordul Queensland, si pana la Innisfail, in sud, ingloband Cairns, la nivelul Marii Bariere de Corali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.