Parlamentul ucrainean a votat marti dezarmarea gruparilor paramilitare care au participat la contestarea proeuropeana si care controleaza in continuare centrul Kievului, la o zi dupa un atac provocat de un membru al miscarii nationaliste Pravii Sektor la Kiev.

Textul a fost aprobat de 256 de deputati, in timp ce 47 de alesi s-au abtinut. Dezarmarea acestor grupari radicale cu aspect de militie este ceruta in special de Rusia, care nu a incetat sa avertizeze asupra atingerilor aduse drepturilor rusofonilor. Ea este sustinuta insa si de tarile occidentale.

"Poporul ucrainean cere ordine. Toti cei care poarta arme, in afara de politie, armata, Serviciul de Securitate si Garda Nationala, sunt sabotori care lucreaza impotriva Ucrainei", a declarat presedintele interimar Oleksandr Turcinov inaintea votului, transmite MEDIAFAX.

Gruparile paramilitare precum Pravii Sektor s-au aflat in prima linie a contestarii presedintelui Viktor Ianukovici, tinand garda sus pe baricadele din Maidan si opunandu-se redutabilelor forte antirevolta Berkut. Grupari proruse de acelasi tip au aparut in cadrul manifestatiilor separatiste din estul rusofon al tarii.

In pofida indepartarii de la putere a presedintelui si instalarii unei puteri de tranzitie, membrii grupului continua sa asigure securitatea in Maidan, Piata Independentei din Kiev.

Luni seara, unul dintre barbatii apatinand Pravii Sektor a deschis focul in fata unui restaurant din Kiev, ranindu-si doi colegi si pe viceprimarul care trecea prin apropiere. Potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov, tanarul era beat. Inainte de sosirea politiei, alti membri ai gruparii l-au dus la un hotel din vecinatate pe care il folosesc drept baza si nu au acceptat sa se predea politiei decat dupa mai mult de o ora de confruntari cu fortele de ordine care au incercuit cladirea. In cele din urma ei au fost evacuati in cursul diminetii fara a se folosi armele, asa cum a cerut Avakov.

Pravii Sektor, al carui lider Dmitri Iaros este candidat la prezidentiale, a intrat deja intr-o polemica dupa moartea, la 25 martie, a lui Oleksandr Muziciko, supranumit Sasko Bilii, liderul miscarii din vestul Ucrainei, in timpul unui schimb de focuri cu politistii care tocmai il arestasera la Rivne. El era cautat pentru apartenenta la o grupare de crima organizata.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.