Francezii au inceput sa voteze, duminica, la ora 06.00 (09.00 ora Romaniei) in cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, dupa un prim tur catastrofal pentru socialisti, invinsi de dreapta si extrema dreapta.

"Este o datorie civica sa mergi la vot", a declarat pentru AFP David Michel, in varsta de 59 de ani, primul care a votat in Strasbourg (est), in cartierul Orangerie.

Primul test electoral national al lui François Hollande de la alegerea sa in mai 2012, scrutinul ar urma sa continue pana la ora 16.00 GMT, 17.00 GMT sau 18.00 GMT (19.00, 20.00 sau 21.00 ora Romaniei), in functie de marimea comunelor, informeaza MEDIAFAX.

Scenariul unei remanieri rapide a Guvernului francez a fost dat ca cel mai probabil in urma votului, reconfirmarea sau nu a premierului Jean-Marc Ayrault putand depinde de amploarea infrangerii suferite de partidul socialist (PS).

Privirile se indreapta spre marile orase ale PS, care ar putea bascula in tabara dreptei: Strasbourg (est) si Toulouse (sud-vest), Saint-Etienne (centru-est), Reims (est), Metz (est), Caen (nord-vest). Fara a uita Parisul, unde o femeie ar urma sa fie aleasa pentru prima data primar, rezultatul duelului intre Anne Hidalgo (socialista) si Nathalie Kosciusko-Morizet (dreapta) fiind mai nesigur decat se prevedea.

Dupa victoria in primul tur la Hénin-Beaumont (nord), Frontul National (extrema dreapta) a castigat si alte orase, precum Fréjus (sud) sau Béziers (sud). O victorie in Avignon (sud), unde directorul festivalului international de teatru a amenintat ca va muta evenimentul, ar fi una rasunatoare.

Acest progres al extremei drepte, revelator pentru disperarea sociala, ar urma sa declanseze o reactie rapida din partea Executivului, dupa vot. Printr-o remaniere probabil la inceputul saptamanii, François Hollande va incerca sa evite o noua reglare de conturi in familia socialista, unde au loc dezbateri aprinse despre linia urmata de Executiv.

In timp ce Jean-Marc Ayrault este desemnat drept tap ispasitor pentru esecul la municipale, numele popularului si ambitiosului ministru de Interne Manuel Valls este cel mai citat pentru a prelua conducerea unei echipe restranse, in fata celui al ministrului de Externe Laurent Fabius.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Dar, desi reprezinta o asigurare pentru majoritatea francezilor, pentru atitudinea sa ferma in fata delincventei si imigratiei clandestine, Manuel Valls, in varsta de 51 de ani, este contestat de o parte a stangii, care nu ii iarta "iesirile" impotriva romilor.

Laurent Fabius, in varsta de 68 de ani, nu inceteaza sa repete ca este "foarte bine" acolo unde se afla acum.

Jean-Marc Ayrault, loial lui François Hollande, criticat pentru lipsa lui de charisma, are sustinatorii sai, care ii lauda capacitatile de a mentine echilibrul intre componentele majoritatii.

Mobilizarea electorilor este o mare miza a acestui al doilea tur de scrutin, dupa un nivel al absenteismului record, inregistrat saptamana trecuta, de 36,45 la suta, net mai mare in randul simpatizantilor stangii decat ai dreptei, potrivit sondajelor.l

Citeste si:
Sectiile de vot s-au deschis in Franta, pentru al doilea tur
Sectiile de vot s-au deschis...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.