Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg ar urma, mai putin in cazul unor evenimente neprevazute, sa devina urmatorul secretar general al NATO.

Sef al unui guvern de centru-stanga pana in octombrie, Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, urmeaza sa fie nominalizat la conducerea Aliantei Nord-Atlantice intr-o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles, in aprioada 1-2 aprilie, scrie Aftenposten pe site.

"Procesul nu s-a incheiat inca in mod oficial, iar evenimente neprevazute pot, in mod teoretic, sa blocheze candidatul norvegian", scrie ziarul, citat de MEDIAFAX.RO

"Insa persoane din interiorul procesului nu vad ce ar putea sa-l impiedice pe Jens Stoltenberg sa devina al 13-lea secretar general al NATO", adauga publicatia.

Stoltenberg ar urma astfel sa-l inlocuiasca in post pe alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen.

In fata acestor informatii insistente de cateva zile, Stoltenberg a repetat ca regula sa este sa nu confirme sau infirme vreodata acest tip de informatii.

Potrivit presei norvegiene, el a beneficiat de sustinerea presedintelui american Barack Obama, dupa ce a fost criticat de catre cancelarul german Angela Merkel.

Aftenposten mai scria ca premierul britanic David Cameron si presedintele francez François Hollande sustin, de asemenea, candidatura sa, asigurandu-i sustinerea celor mai puternice patru state membre NATO.

Economist de formatie, norvegianul a impresionat opinia publica indemnand sa se opuna "mai multa democratie" si "mai multa toleranta" extremismului de care a dat dovada criminalul Anders Behring Breivik, care a ucis prin impuscare 77 de persoane la 22 iulie 2011.

Stoltenberg, care a condus Norvegia timp de zece ani, a strans legaturile cu Rusia vecina, un lucru care, potrivit presei, este in favoarea sa in aceasta perioada de criza in Ucraina intre NATO si Moscova.

Citeste si:
R,Moda și conduita la evenimentele ecvestre!
R,Moda și conduita la...

Liderul partidului laburist, principala formatiune politica norvegiana, aflata in opozitie in prezent, Stoltenberg este totodata unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU Ban Ki-moon pentru schimbarile climatice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.