Criza declansata de alipirea Crimeii la Rusia face sa reapara amenintarea si frica unui "razboi" in Europa, a apreciat joi presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz.

"Ceva s-a schimbat" odata cu aceasta criza, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa sustinute la inceputul summitului european, dominat de criza ucraineana.

"Unii credeau ca razboiul si riscul razboiului nu mai sunt teme de discutie", dar "suntem pe cale sa vorbim despre riscul unui conflict armat", a spus el.

Intr-un moment in care Europa comemoreaza centenarul Primului Razboi Mondial, razboiul devine "din nou o amenintare reala intr-o tara vecina a Uniunii Europene", a avertizat presedintele PE in fata liderilor celor 28 de state membre, citat de MEDIAFAX.

"Criza din Ucraina reprezinta o mare amenintare pentru sistemul nostru de securitate european introdus dupa Razboiul Rece", a adaugat el, indemnand Uniunea Europeana (UE) "sa dezvolte in cele din urma o strategie coerenta" fata de Rusia.

Totodata, el a facut apel la sefii de stat si de guvern sa raspunda "fricii populatiei europene (...), o frica reala, provocata de escaladarea declaratiilor din ultimele saptamani".

"In timp ce antreprenorii se tem de o spirala a sanctiunilor care ar putea antrena o prabusire a comenzilor, iar muncitorii se ingrijoreaza pentru locul lor de munca, in tarile vecine Ucrainei, in Polonia si in statele baltice exista temeri in privinta un nou Razboi Rece", a insistat Schulz.

UE trebuie sa reactioneze la actiunile Rusiei si, totodata, "sa fie prudenta sa nu provoace (...) o escaladare a conflictului", pastrand "canale de comunicare deschise" cu Moscova, a precizat Martin Schulz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.