Guvernul german vrea sa extinda perimetrul de securitate in jurul centralelor nucleare ale tarii, a anuntat luni Ministerul german al Mediului, dupa aproape trei ani de la catastrofa de la Fukushima, in nord-estul Japoniei.

Berlinul va propune landurilor aceasta extindere, deoarece decizia apartine acestora in ultima instanta, a precizat ministerul intr-un comunicat. Landurile sunt, de asemenea, responsabile cu aplicarea masurilor de securitate daca va fi cazul, informeaza MEDIAFAX.

Aceasta recomandare figureaza intr-un raport al Comisiei pentru protectie impotriva radiatiilor, un organism independent care ofera consultanta Guvernului german.

Zonele in chestiune definesc, in caz de accident nuclear grav, perimetrul respectiv prin evacuarea populatiei, interdictia de a iesi sau distribuirea de pastile de iod, precum si termenele in care trebuie luate aceste masuri.

Comisia pentru protectie impotriva radiatiilor recomanda extinderea "zonei centrale", pentru care masurile trebuie sa fie aplicate mai rapid la un perimetru de cinci kilometri distanta de la reactor, fata de doi kilometri pana in prezent. "Zona medie", pentru care o evacuare ar trebui sa aiba loc in decurs de 24 de ore, ar trebui extinsa, potrivit Comisiei, pana la aproximativ 20 de kilometri.

Comisia a fost insarcinata de guvern sa revizuiasca mecanismele de securitate legate de sectorul nuclear dupa catastrofa de la Fukushima.

Germania mai are inca in activitate noua centrale nucleare, care vor fi oprite treptat. Dupa accidentul de la Fukushima, produs la 11 martie 2011, Guvernul german a decis sa renunte la tehnologia nucleara pana la orizontul lui 2022 si a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.