Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au incercat luni, in contextul apropierii referendumului din Crimeea, sa intensifice presiunile asupra Rusiei, insa Moscova ramane inflexibila.

Cei 15 membri ai Consiliului s-au reunit din nou, luni dupa-amiaza, la New York, pe tema crizei din Ucraina.

"Situatia se agraveaza in fiecare zi (...). Exista un sentiment de urgenta", a declarat pentru presa ambasadorul francez, Gérard Araud, la finalul celei de a cincea reuniuni din ultimele zece zile.

Regiunea ucraineana prorusa Crimeea va organiza duminica un referendum pe tema eventualei uniri cu Rusia. Kievul si tari din Occident denunta acest referendum, pe care il considera nelegitim.

O eventuala anexare a Crimeei de catre Rusia ar fi "periculoasa", a avertizat Araud. "Aceasta reuniune este un apel la Rusia sa nu mearga in aceasta directie si sa nu inceapa negocieri", a adaugat el, citat de MEDIAFAX.

"Vrem sa evitam cel mai periculos scenariu", a continuat el. Dar, in pofida presiunii occidentale, "rusii nu arata niciun semn ca sunt pregatiti sa ne asculte", a precizat Araud.

In cadrul reuniunii, a anuntat el, ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a reiterat ca Moscova "isi va asuma responsabilitatea istorica" fata de Crimeea.

Cea de a cincea reuniune a Consiliul de Securitate ONU pe tema crizei ucrainene a fost solicitata de ambasadorul Ucrainei, Iuri Sergheev.

Potrivit ambasadorului britanic, Mark Lyall Grant, Sergheev a spus din nou ca referendumul este nelegitim, iar "majoritatea tarilor membre ale Consiliului" au fost de acord.

"Nu poate exista un referendum echitabil si liber cand Crimeea este ocupata de trupele ruse", a afirmat Mark Lyall Grant. Apreciind ca situatia "s-a degradat periculos", el si-a exprimat dorinta pentru "detensionare si (trimiterea unor) observatori internationali".

Insa, intrebat in legatura cu pozitia rusa, el a recunoscut ca aceasta a ramas la fel de inflexibila. Totusi, "exista o presiune crescuta si o izolare tot mai mare a Rusiei", a subliniat ambasadorul britanic.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Consiliul de Securitate nu a reusit pana in prezent sa adopte o pozitie comuna pe tema crizei ucrainene. Rusia, membra permanenta a Consiliului, dispune de un drept de veto si poate bloca toate luarile de pozitie ale Consiliului de Securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.