Malaysia examineaza ipoteza terorista dupa disparitia inexplicabila a unui avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, la scurt timp dupa decolarea sa din Kuala Lumpur, sambata, cu 239 de persoane la bord, a anuntat duminica ministrul malaysian al Transporturilor, relateaza AFP.

Ingrijorarile legate de un posibil atac terorist au crescut dupa anuntul unei anchete privind prezenta a patru persoane suspecte la bordul zborului MH370 care se deplasa intre Kuala Lumpur si Beijing. Printre ei, cel putin doi pasageri au folosit pasapoarte europene furate.

Americanii, care aveau trei cetateni la bord, au trimis agenti FBI, subliniind ca in acest stadiu nu exista nicio dovada de terorism, transmite MEDIAFAX.

"Au fost mobilizate serviciile noastre de informatii si, bineinteles, au fost informate agentiile de contraterorism (...) ale tuturor tarilor vizate", a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein.

Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 14 nationalitati si 12 membri ai echipajului, a disparut de pe ecranele radarelor la o ora dupa ce a decolat, undeva intre estul Malaysiei si sudul Vietnamului, fara sa fi transmis vreo alerta.

"Exista o posibilitate reala ca avionul sa se fi intors din drum", a declarat duminica seful fortelor aeriene malaysiene, generalul Rodzali Daud.

Dar directorul Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, a subliniat ca sistemele de alerta ale avionului Boeing s-ar fi declansat. "Cand avionul se intoarce in zbor, pilotul nu poate continua asa cum era prevazut", a adaugat el, subliniind ca autoritatile sunt "perplexe".

In timp ce cercetarile se concentreaza acum in estul Malaysiei, Kuala Lumpur a extins zona de cautare duminica pe coasta de vest si a cerut ajutorul Indoneziei.

In total, circa 40 de nave si 22 de aeronave diverse (in special din China, Statele Unite, Vietnam, Malaysia, Filipine, Singapore) participa la operatiuni, potrivit oficialilor.

Dar, duminica, Malaysia Airlines a subliniat ca "se teme de ce este mai rau".

Citeste si:
Importanța confortului și a siguranței pasagerilor în autobuzele...
Importanța confortului și a...

Navele au ajuns la doua dare de carburant care se intind pe mai multi kilometri de-a lungul Marii Chinei de Sud, dar nu au gasit nicio urma de Boeing.

Daca avionul s-a scufundat in mare, aceasta ar fi catastrofa aeriana cu cele mai multe victime din 2001, cand s-a prabusit avionul Airbus A-300 al American Airlines, care a provocat moartea a 265 de persoane in Statele Unite.

Speculatiile s-au multiplicat in jurul pasagerilor suspecti.

Un austriac pe numele Christian Kozel si un italian pe nume Luigi Maraldi apareau pe lista pasagerilor, dar niciunul dintre ei nu se afla la bord, potrivit oficialilor, amandurora fiindu-le furate pasapoartele in Thailanda in ultimii doi ani.

In timp ce ministrul Transporturilor a vorbit despre patru suspecti, directorul aviatiei civile malaysiene, Azharuddin Abdul Rahman, a precizat ca doar doi pasageri ar fi folosit pasapoarte furate. "Avem inregistrari cu doi suspecti pe camerele de supraveghere".

Citeste si:
Atacuri cu rachete asupra Israelului. Țara a intrat în „stare de...
Atacuri cu rachete din Fâșia...

"Suntem la curent cu informatii de zbor in cazul a doi pasageri. Nu am gasit nicio legatura cu terorismul, desi este prea devreme si in niciun caz definitiv", a declarat la randul sau un oficial american la Washington.

"Faptul ca (pasapoartele) au fost furate nu inseamna ca cei care calatoreau cu ele erau teroristi", a adaugat un oficial de rang inalt al Departamentului pentru Securitate Interna pentru Los Angeles Times, mentionand ca ar putea fi vorba despre "hoti".

Avionul, un Boeing 777-200 aflat in serviciu de peste 11 ani, cu un pilot angajat de Malaysian Airlines din 1981, transporta 227 de pasageri, dintre care doi copii, si 12 membri ai echipajului malaysieni, potrivit companiei.

Printre ei se aflau 153 de chinezi, patru francezi (dintre care trei elevi ai liceului francez din Beijing), 38 de malaysieni, sapte indonezieni, sase australieni si trei americani.

Citeste si:
Teorii cu privire la disparitia zborul MH370 al Malaysia Airlines
Teorii cu privire la...

Douazeci de angajati ai unei companii texane (12 malaysieni si opt chinezi) se aflau, de asemenea, la bord.

Familiile pasagerilor, furioase din cauza lipsei de informatii, erau in continuare nelinistite duminica, intr-un hotel din apropierea aeroportului din Beijing.

"Compania nu ne-a contactat, un prieten ne-a avertizat", a declarat o femeie in lacrimi, al carei cumnat se afla la bord.

Dar compania a asigurat ca face tot ce poate pentru a informa familiile, avand in vedere confuzia din jurul disparitiei avionului.

In cazul in care catastrofa va fi confirmata, acesta ar putea fi accidentul cel mai grav in care este implicat un Boeing 777, care a cunoscut un singur accident mortal in 19 ani de istorie, cu trei morti pe aeroportul din San Francisco, in iulie 2013.

Malaysia Airlines a inregistrat, de asemenea, putine accidente si este considerata in general o companie fiabila.

Citeste si:
Tudorel Toader s-a intalnit cu alti doi romani condamnati la moarte...
Tudorel Toader s-a intalnit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.