Militarii rusi din regiunea transnistreana se afla in "alerta de razboi" din cauza situatiei din Ucraina, scrie presa de la Tiraspol, care sustine ca fortele Rusiei din zona au primit veste antiglont si munitie de lupta, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Potrivit sursei, si trupele separatiste din Ministerul Apararii, Afacerilor Interne si Serviciului de Securitate (KGB) de la Tiraspol se afla in alerta maxima din cauza situatiei din Ucraina.

Potrivit presei de la Tiraspol, autoritatile separatiste transnistrene proruse se tem ca tensiunile din Ucraina ar putea afecta regiunea. In consecinta, administratia separatista de la Tiraspol a consolidat procedurile de trecere a frontierei dintre Ucraina si regiunea transnistreana inainte de inceperea crizei din Crimeea, scrie Deutsche Welle, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, in urma evenimentelor din Ucraina, deputatul rus Roman Hudeakov a trimis o solicitare Ministerului rus de Externe, in care cere examinarea posibilitatii recunoasterii Transnistriei si integrarii acesteia in Federatia Rusa. Deputatul rus, originar din Transnistria, a invocat faptul ca Romania ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.

La randul lor, analistii de la Chisinau considera ca daca Ucraina va ceda in fata agresiunii rusesti, atunci se poate afirma ca "Moldova va fi ocupata de Rusia din nou" si considera ca este necesara o convocare a Parlamentului Republicii Moldovei, pentru adoptarea unei declaratii in legatura cu agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa ceara UE si SUA asigurarea protectiei din partea NATO.

De altfel, seful Comitetului pentru Informatii de la Casa Alba, Mike Rogers, a declarat recent ca R. Moldova ar putea fi urmatoarea "victima a agresiunii ruse". "Vladimir Putin intentioneaza sa extinda zona-tampon a Rusiei, asa cum o face in Ucraina. Cred ca Moscova isi doreste sa extinda zona-tampon nu atat prin ocupatie, cat prin influenta. Iar urmatoarea va fi Moldova si vor urma si alte regiuni. Interesul Rusiei este sa impinga cat mai departe aceasta zona-tampon", a apreciat oficialul american.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

In context, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat in urma evenimentelor din Crimeea ca Moldova pledeaza pentru respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si pentru respingerea violarii principiilor dreptului international. La randul sau, premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a mentionat ca "tensiunile dintre prorusii din Crimeea si proeuropenii din Ucraina amintesc de conflictul separatist din Transnistria". "Ceea ce se intampla in Ucraina arata ca, in cazul in care o tara nu reactioneaza imediat la pericolul separatismului, acesta risca sa se raspandeasca in intreaga regiune", a declarat premierul Leanca intraun interviu pentru Europa Libera.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, s-a aflat luni intr-o vizita oficiala in Statele Unite, unde a primit un mesaj puternic de sustinere din partea presedintelui Barack Obama. Liderul american a asigurat ca Statele Unite vor face tot posibilul pentru stabilizarea situatiei din regiune. Statele Unite vor "sustine enorm parcursul european al Republicii Moldova, intelegem ca acest drum nu este unul usor, sustinem integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova", a afirmat presedintele Obama, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chisinau.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.