Noul guvern al Ucrainei detine suficiente fonduri pentru plata datoriilor, dar urmeaza sa inceapa negocieri cu FMI pentru suplimentarea pe termen scurt a rezervelor valutare si stabilizarea finantelor tarii, a declarat premierul Arseni Iateniuk.

Ucraina este gata sa indeplineasca toate conditiile FMI, a spus Iateniuk, in timp ce guvernatorul bancii centrale, Stepan Kubiv, a precizat ca delegatia FMI va sosi la Kiev saptamana viitoare.

Guvernul, confirmat joi in functie de Parlament dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici, vrea sa obtina un ajutor international de pana la 35 de miliarde de dolari, pentru urmatorii doi ani, pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata a tarii.

"Lucram la pasii necesari pentru primirea de ajutor international. Am vorbit cu Trezoreria SUA, cu liderii UE. Speram la instrumente rapide de credit si la obtinerea de fonduri valutare suplimentare", a spus premierul, potrivit MEDIAFAX.

Grivna s-a apreciat vineri cu 7,5%, la 9,95 unitati pentru un dolar, dupa ce joi a scazut pana la 11,31 unitati pentru un dolar, cel mai redus nivel de la introducerea monedei, in 1996, potrivit datelor Bloomberg.

Randamentul obligatiunilor Ucrainei in dolari, cu maturitate in 2023, a scazut cu 0,03 puncte procentuale, la un minim al ultimelor patru zile, de 9,59%.

Banca centrala a anuntat vineri ca a limitat la 15.000 grivne (1.095 de euro) suma maxima care poate sa fie retrasa zilnic de la bancile din tara. Guvernatorul bancii centrale a declarat miercuri ca rezervele valutare ale Uncrainei sunt de circa 15 miliarde de dolari, in scadere de la 17,8 miliarde de dolari la sfarsitul lunii ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.