Seful statului turc Abdullah Gul a promulgat, miercuri, o lege foarte controversata care consolideaza controlul islamo-conservator asupra justitiei, pe fondul scandalului politico-financiar care vizeaza regimul, a anuntat presedintia.

Acest text remaniaza in special organizarea si competentele Consiliului superior al judecatorilor si procurorilor (HSYK), una dintre cele mai inalte instante judiciare din tara, consolidand atributiile Ministerului Justitiei, mai ales in privinta nominalizarii magistratilor.

Opozitia turca l-a somat pe Gul sa isi excercite dreptul de veto in privinta acestui text, in timp ce Uniunea Europeana si-a exprimat public ingrijorarea pe langa Ankara, candidat la integrare, din cauza punerii sub semnul intrebarii a "independentei justitiei".

Pentru a incerca sa calmeze criticile, seful statului a justificat intr-o declaratie semnarea noii legi, ceea ce este un fapt neobisnuit.

Gul a subliniat ca si-a exprimat obiectiile "cu privire la 15 dispozitii, clar contrare Constitutiei", dar a asigurat ca ele au fost luate in considerare in timpul dezbaterilor din Parlament, scrie mediafax.

"Am decis astfel sa aprob (legea), judecand ca celelalte articole pot fi examinate si de Curtea Constitutionala", a apreciat seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.