Dupa formarea noului guvern, noile autoritati de la Kiev s-au declarat pregatite sa reia dialogul cu Moscova.

"Confirmam dorinta de a relansa relatiile dintre Ucraina si Rusia pe baza de egalitate in drepturi si buna vecinatate", a subliniat ministerul, de externe, citat de MEDIAFAX, adaugand ca "de indata ce va fi format un nou Guvern, partea ucraineana va fi pregatita sa reia dialogul bilateral" cu Moscova.

Totodata, Kievul a calificat drept "false si neintemeiate" declaratiile Kremlinului privind incalcarea drepturilor cetatenilor in urma abrogarii legii privind limbile minoritatilor in Ucraina".

Afirmatiile Rusiei privind "promovarea ideologiei neonaziste" de catre anumite formatiuni politice in Ucraina sunt "subiective si nu corespund realitatii", a apreciat Ministerul ucrainean de Externe.

"In prezent, Kievul este deosebit de interesat de sprijinul din partea comunitatii internationale in ce priveste asigurarea stabilitatii economice si pastrarea integritatii teritoriale"a Ucrainei, afirma institutia.

Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Vladimir Lukin a criticat luni decizia Kievului de a abroga legea privind limbile minoritatilor.

"Asemenea decizii nu vor reusi sa promoveze contacte ori sa imbunatateasca intelegerea intre oameni", a declarat Lukin.

Textul permitea utilizarea limbii ruse in afaceri, in scoli, dar si in alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte al tarii. El s-a angajat in campania pentru alegeri prezidentiale sa rastoarne o politica de promovare a limbii ucrainene ca singura limba in tara de catre fostul presedinte Viktor Iuscenko.

Legea prevedea ca limba ucraineana este singura limba de stat si ca, pe teritoriul Ucrainei, este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.