Iranul a inceput sa distribuie carburanti proprii Euro 4 pentru a incerca sa lupte impotriva poluarii, care afecteaza mai multe mari orase din Iran si provoaca moartea a zeci de mii de persoane in fiecare an.

"Am distribuit intre sapte si opt milioane de litri de carburanti proprii in 90% din statiile de alimentare ale capitalei", a declarat Morteza Abedini, directorul societatii de distribuire a produselor rafinate in Teheran, citat de presa, citat de MEDIAFAX.

Consumul mediu in capitala este de noua milioane de litri pe zi, potrivit cifrelor oficiale. Pana in prezent, erau folositi carburanti cu norma de poluare Euro 2.

Carburanti proprii sunt distribuiti si in alte orase foarte poluate, precum Karaj, la vest de Teheran, si Arak (centru). Orasele Mashhad, Ispahan si Tabriz sunt afectate, de asemenea, de poluare.

Iranul produce in prezent 16 milioane de litri de carburanti Euro 4.

Aceasta tara a fost nevoita sa inceteze importurile de carburanti, la sfarsitul lui 2011, din cauza unor sanctiuni economice occidentale si sa sporeasca productia interna, de calitate proasta si care atinge in astazi aproape 66 de milioane de litri pe zi pentru a raspunde cererii, care se apropie de 70 de milioane de litri.

Retail jobs

Potrivit presei, 12 persoane mor in fiecare zi in Teheran, adica aproape 4.400 pe an, din cauza poluarii aerului. Poluarea este cauzata in mare parte de calitatea proasta a benzinei si de vechimea parcului auto iranian. Situatii asemanatoare se intalnesc la Mashhad (3.200 de morti) si la Ispahan (2.700 de morti). Guvernul iranian inchide cu regularitate scolile si universitatile si stabileste circulatie alternanta in momentele de varf ale poluarii, in special in timpul iernii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.