65 de presupusi combatanti talibani, ncarcerati la Inchisoarea Bagram, au fost eliberati de autoritatile afgane, in ciuda unor proteste puternice din partea Statelor Unite, care ii considera o amenintare la adresa securitatii tarii.

"Cei 65 de detinuti au fost eliberati si au parasit incinta Inchisorii Bagram in aceasta (joi) dimineata", a declarat pentru AFP Abdul Shukor Dadras, un membru al Comitetului insarcinat cu evaluarea statutului persoanelor detinute in inchisori afgane, anunta MEDIAFAX.

"Noi i-am eliberat. Au plecat cu masini acasa, dar nu noi le-am organizat transportul", a confirmat pentru AFP generalul Ghulam Farouq, seful Politiei Militare a inchisorii.

Kabulul a anuntat la 9 ianuarie ca un total de 72 de detinuti de la Bagram, in apropiere de Kabul, urmeaza sa fie eliberati din cauza lipsei de probe, declansand proteste puternice din partea unor oficiali americani.

Potrivit Statelor Unite, acesti detinuti sunt "persoane periculoase" care au legaturi directe cu atacuri sangeroase comise impotriva militarilor NATO si membrilor fortelor nationale afgane.

Autoritatile afgane au anuntat, la inceputul saptamanii, ca au "restudiat" dosarele acestor detinuti din perspectiva plangerilor depuse de catre Statele Unite si ca au aprobat eliberarea a 65 dintre ei, in pofida protestelor americane.

Eliberarea celor 65 de detinuti este "un pas inapoi pentru statul de drept in Afganistan" si "o sursa legitima de ingrijorare" pentru fortele de securitate afgane si internationale, care se confrunta cu insurectia talibana, au reactionat saptamana aceasta fortele americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.