Romania a coborat trei locuri, de pe 42 pe 45, in clasamentul mondial privind respectarea libertatii presei realizat anual de organizatia franceza Reporters sans Frontières (RSF), situandu-se in acest top dupa Papua Noua Guinee, insa inainte de SUA.

Republica Moldova s-a situat pe locul 56, in coborare cu un loc fata de anul precedent.

In acest clasament care cuprinde 180 de tari, cu una mai mult fata de anul trecut, pe primul loc se situeaza Finlanda, fiind urmata in top, in ordine, de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Denemarca, Islanda, Noua Zelanda si Suedia.

Ungaria se situeaza pe locul 64 in acest top al libertatii presei, in timp ce Bulgaria se afla pe locul 100.

In acelasi clasament, Republica Ceha se afla pe locul 13, Germania, pe 14, Polonia, pe 19, Slovacia, pe 20, Lituania, pe 32, Marea Britanie, pe 33, Slovenia, pe 34, Spania, pe 35, Serbia, pe 54, Croatia, pe 65, Israel, pe 96, Grecia, pe 99, Rusia, pe 148, Turcia, pe 154, China, pe 175.

Pe ultimele locuri in acest loc se afla Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) si Eritreea, un stat din nord-estul Africii (pe locul 180)

Potrivit unui comunicat remis de RSF cu prilejul lansarii acestui clasament, libertatea presei a cunoscut un declin in numeroase tari, precum Statele Unite ale Americii, Republica Central Africana si Guatemala, insa a cunoscut imbunatatiri in Ecuador, Bolivia si Africa de Sud.

Libertatea presei a scazut in tari marcate de conflicte, precum Republica Central Africana, Mali si Siria, dar si in democratii cu traditie, care insa "interpreteaza in mod abuziv conceptul de securitate nationala", precum SUA, au spus reprezentantii RSF.

Intre tarile care au fost marcate de conflicte in ultimul an, fapt care a influentat in mod negativ libertatea presei, RSF retine si Turcia si Bulgaria. Christophe Deloire, secretar general al RSF, a spus ca acest clasament are la baza mai multe criterii, intre care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenta media, mediul si autocenzura, legislatia, transparenta si infrastructura, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.