Coreea de Nord aproape ca a terminat lucrarile de extindere a platformei pentru lansarea de rachete de la Sohae (vest), de unde vor putea fi lansate rachete strategice capabile sa ajunga pe teritoriul Statelor Unite, a anuntat vineri un institut american.

Bazandu-se pe imagini din satelit recente, institutul americano-coreean al universitatii Johns-Hopkins a explicat pe site-ul sau de Internet 38 North ca platforma de lansare a fost echipata cu un nivel suplimentar pentru a sustine rachete de 50 de metri lungime, cu 70 la suta mai lungi decat Unha-3, care a plasat pe orbita un satelit, in decembrie 2012.

Aceasta lansare a fost condamnata de comunitatea internationala ca fiind un test al unei rachete balistice si i-a adus regimului nord-coreean noi sanctiuni votate de Consiliul de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a efectuat, doua luni mai tarziu, cel de-al treilea test nuclear. Potrivit 38 North, platforma de lansare ar putea fi gata in martie sau aprilie, scrie MEDIAFAX.

O racheta Unha-3 sau o varianta ceva mai lunga, Unha-9 prezentata in 2012 ca prototip, ar putea fi lansata in acest an.

Site-ul aminteste ca pregatirea ultimului tir de racheta Unha-3 a durat sase saptamani. Or, nicio activitate comparabila nu a fost depistata pentru moment in aceasta zona.

Phenianul sustine ca programul sau spatial urmeaza un destin pur stiintific in timp ce Seulul si aliatii sai, in special Statele Unite, acuza regimul ca dezvolta rachete intercontinentale, incalcand sanctiunile ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.