Barack Obama s-a intalnit marti cu secretarul Apararii si mai multi sefi militari pentru a discuta pe tema Afganistanului in contextul in care incertitudinea planeaza asupra prezentei unor forte straine in aceasta tara dupa sfarsitul lui 2014.

La reuniunea de la Casa Alba au participat secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, seful Statului Major Interarme, Martin Dempsey, adjunctul sau, Sandy Winnefeld, seful coalitiei internationale din Afganistan (ISAF), generalul Joe Dunford, seful Comandamentului central american in Afganistan, Lloyd Austin, si amiralul William McRave, informeaza MEDIAFAX..

Calificand aceasta intrevedere drept "productiva", o purtatoare de cuvant a Consiliului National pentru Securitate a anuntat ca presedintele Obama "a fost bucuros sa aiba ocazia de a asculta direct ceea ce generalul Dunford" si alti oficiali au de spus cu privire la situatia de pe teren din Afganistan, unde Statele Unite mobilizeaza inca 34.000 de barbati, alaturi de 19.000 de militari din alte tari membre NATO.

Aceasta purtatoare de cuvant, Laura Magnuson, a precizat ca "presedintele continua sa evalueze atat informatiile provenite de la oficiali militari, cat si cele provenite de la comunitatile de informatii, de la diplomati si de la specialisti" in probleme afgane.

Obama "inca nu a luat vreo decizie cu privire la prezenta (unor militari americani in Afganistan) dupa 2014", a adaugat purtatoarea de cuvant.

Presedintele afgan, Hamid Karzai, refuza sa semneze tratatul bilateral de securitate (BSA) convenit cu Statele Unite inainte de alegerile prezidentiale din 5 aprilie, la care Constitutia ii interzice sa se prezinte.

Negociat laborios timp de mai multe luni, acest acord deschide calea mentinerii unui contingent american in Afganistan dupa retragerea fortei NATO, pana la sfarsitul lui 2014.

"Fara semnarea BSA, (...) nu vor mai exista, dupa 2014, militari americani" in Afganistan, a reiterat marti principalul purtator de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, subliniind ca "fiecare zi ce trece face mai urgenta" semnarea acestui tratat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.