International22 Ianuarie 201413:13

Lectura de un minut

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din cadrul PE, a solicitat CE masuri urgente pentru eficientizarea utilizarii Fondului Social European, in vederea combaterii concrete a consecintelor si temerilor legate de libera circulatie a lucratorilor intre tarile UE.

Marea Britanie a folosit numai 54%, iar Germania 61% din banii alocati prin Fondul Social European, in intervalul bugetar 2007-2013. Ar fi mult mai util ca aceia care se plang de un posibil aflux de imigranti sa recurga la fondurile puse la dispozitia lor de UE, decat sa demareze campanii populist-extremiste”, a subliniat Ioan Enciu, potrivit unui comunicat de presa.

“E nevoie, totodata, de o majorare semnificativa a fondurilor europene alocate luptei impotriva saraciei, excluderii sociale si discriminarii. Exista riscul ca o crestere de la 17%, rata actuala, pana la 20%, cat si-a propus Comisia in perspectiva anului 2020, sa nu poata asigura un raspuns adecvat problemelor cauzate de criza economica si implicatiilor extinderii liberei circulatii a fortei de munca”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

Ioan Enciu a pledat, in intrebarea cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei Europene, pentru o cooperare mai stransa intre institutiile europene si autoritatile nationale pentru promovarea efectiva a incluziunii sociale – ca modalitate de a raspunde preocuparilor exprimate referitor la eliminarea barierelor pentru angajarea cetatenilor romani si bulgari.

Nu putem accepta nici o amenintare la adresa celui mai important drept pentru cetatenii europeni, acela la libera circulatie. Pentru o contracarare cat mai eficienta a retoricii extremist-xenofobe si a amenintarilor vizand categorii de cetateni europeni, Comisia are datoria de a sustine eforturile statelor membre si ale autoritatile locale, atat pentru combaterea saraciei, in tarile de origine a fortei de munca, precum si pentru o mai buna integrare sociala, in tarile beneficiare ale mobilitatii cetatenilor”, a subliniat europarlamentarul roman.

Citeste si:
Deputații români din Parlamentul European intră în dialog live cu...
Ziua Europei: Deputații...

Ioan Enciu a cerut executivului comunitar sa precizeze modalitatile prin care intentioneaza sa se implice in acest proces, conform obiectivelor stabilite prin Comunicarea Comisiei Europene din 25 noiembrie 2013, referitoare la libera circulatie.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.