Serviciul pentru Aparare Nationala din cadrul Ministerului ungar de Externe a lansat o investigatie privind presupuse luari de mita de catre vamesi unguri, scrie cotidianul unguresc Nepszava in editia de joi, citat de MTI.

Investigatia a fost lansata dupa ce Mail on Sunday a scris ca vamesi unguri le-au cerut romanilor care calatoreau la bordul unui autocar de la Bucuresti la Londra, unde se intorceau la locurile de munca, sa plateasca o "taxa" de 300 de euro.

Potrivit publicatiei, vamesii i-au amenintat pe romani ca-i vor retine timp de 12 ore la frontiera, cautandu-le in bagaje si examinand documentele vehiculului, in cazul in care nu platesc sumele cerute.

Ministerul ungar a anuntat ca investigatia vizeaza mai multi suspecti.

Mail on Sunday scria la sfarsitul saptamanii ca unul dintre soferii autocarului care asigura o cursa Bucuresti-Londra, dupa anularea restictiilor pe piata muncii europene impuse romanilor si bulgarilor, a declarat, dupa incidentul de la frontiera romano-ungara, ca "acest lucru se intampla mereu. Ei (vamesii unguri) vad ca suntem romani si (considera ca) au unda verde sa ne jupoaie". "Daca nu platim, deschid fiecare bagaj in parte, examineaza fiecare document, confisca lucruri. Este coruptie, dar platim pentru ca suntem nevoiti", declara soferul pentru publicatia britanica, scrie MEDIAFAX.

Calatorii obinuiti cu aceasta ruta de aproximativ 1.300 de kilometri, care traverseaza sase tari, s-au mai confruntat cu aceasta situatie. "Astfel, atunci cand palaria a trecut pe la cei 65 de pasageri de la bordul autocarului Tudan pentru colectarea mitei, nu s-a plans nimeni", scria Allan Hall, de la Mail on Sunday, care s-a aflat la bord. "Acest lucru se intampla doar pentru ca suntem romani", i-a spus Alex Prodan, in varsta de 37 de ani, care se afla in Marea Britanie de doi ani si care conduce o firma de curatenie si mutari in West London.

"Tine de problema tiganeasca. Vii din Romania, esti considerat pe loc rom si nu ti se acorda incredere. Eu nu i-as invinovati pe britanici pentru ca nu-i accepta pe cei care vor sa cerseasca, insa toti cei care se afla in acest autobuz sunt oameni care vor sa munceasca", adauga Prodan. "Ungurii fac acest lucru in mod curent, ca si cum calatoria nu ar fi deja suficient de rea", mai spunea el.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.