Statele Unite au acuzat marti Iranul ca sprijina Siria in reprimarea sangeroasa a civililor sirieni, cu doua saptamani inainte de desfasurarea conferintei de pace pe tema conflictului sirian la care Teheranul nu a fost invitat pana in acest moment.

Secretarul de Stat american, John Kerry, urmeaza sa aiba o intrevedere cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe 13 ianuarie, la Paris, pentru a discuta despre o ipotetica participare a Iranului la conferinta numita Geneva II, care ar trebui sa inceapa pe 22 ianuarie, in Elvetia, a precizat, intre altele, Departamentul de Stat, scrie MEDIAFAX.

Insa, "pana in prezent, Iranul nu a facut nimic altceva decat sa ajute regimul (de la Damasc), sa ajute la venirea unor combatanti straini, sa ajute regimul sa brutalizeze poporul sirian", a denuntat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Duminica si luni, Kerry si Departamentul de Stat au evocat o participare a iranienilor la Geneva II, insa cu conditia ca Teheranul sa aiba un "rol pozitiv" in dosarul sirian.

Daca iranienii "vor sa arate lumii ca incearca intr-adevar sa obtina un rezultat pozitiv, atunci ei trebuie sa ia masuri. Insa nimic nu arata ca ei au dorinta sau interesul de a face asemenea gesturi", a deplans Psaki.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a trimis luni invitatii pentru conferinta de pace Geneva II. Iranul nu figureaza pe aceasta prima lista care contine aproximativ 20 de tari invitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.