Cancelarul Angela Merkel si partenerul sau de coalitie social-democrat incearca sa calmeze o polemica declansata de catre conservatori bavarezi cu privire la unele temeri pe tema migrarii, dupa trei zile de la deschiderea completa a pietei germane a muncii pentru romani si bulgari.

"Miercurea viitoare, Guvernul, reunit prima data in Consiliu de Ministri in acest an, va analiza in mod obiectiv subiectul" a declarat vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel intr-un interviu publicat de Bild, cea mai citita publicatie in Germania, in editia de sambata.

Vineri, Gabriel a discutat la telefon cu Merkel. Ei au cazut de acord sa reflecteze la eventuale masuri mai dure impotriva celor care fraudeaza ajutoarele sociale.

"Cred ca nu trebuie sa intensificam artificial aceasta problema. Dar nu trebuie nici s-o minimalizam", a declarat Gabriel pentru Bild sambata.

Sosirile unor bulgari si romani, chiar daca sunt limitate in comparatie cu migrarea totala catre Germania, tin frecvent prima pagina pentru ca se concentreaza in cateva orase mari, ca Berlinul si Duisburgul (vest), si deoarece numerosi germani considera ca este vorba despre o fraudare a prestatiilor sociale. Orice familie cu copii instalata in Germania are dreptul sa primeasca alocatii familiale.

Conservatorii bavarezi (CSU) - formatiunea-sora a conservatorilor din cadrul CDU, condus de Merkel - au exploatat aceste ingrijorari reclamand o atitudine mai dura fata de cei care fraudeaza, in momentul anularii ultimelor restrictii impuse romanilor si bulgarilor in noua tari UE, inclusiv Germania. Sloganul lor este "cel care fraudeaza trebuie sa plece", adica sa paraseasca tara.

Reactionand fata de aceste atacuri recente ale CSU impotriva unor imigranti "profitori", Gabriel a declarat ca "nu avem nevoie de o discriminare brutala impotriva bulgarilor si romanilor, dar nu trebuie nici sa ignoram problemele anumitor orase germane mari cu imigratia celor saraci".

"De ceea ce nu avem, intr-adevar, nevoie sunt declaratii in scop electoral. Nu asa se rezolva problemele cu imigratia", a subliniat el, scrie mediafax.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.