Grecia a preluat miercuri presedintia semestriala a UE, in timpul careia vor avea loc alegeri europene, la sfarsitul lui mai, si pe fondul propriei sale batalii pentru a iesi din dificultatile economice.

"Grecia preia presedintia Consiliului Uniunii Europene cu un puternic simt al responsabilitatii fata de partenerii sai europeni si de toti cetatenii europeni", a declarat intr-un comunicat ministrul de Externe Evangelos Venizelos.

El aminteste ca "urmatoarele sase luni vor fi o etapa importanta nu numai pentru Grecia, care iese dintr-o criza suportata de poporul grec prin sacrificii dificile, ci si pentru Uniune in ansamblul sau, inaintea alegerilor europene din luna mai".

Lansarea concreta a acestei presedintii va avea loc la 8 ianuarie, odata cu reuniunea la Atena a celor 28 de comisari europeni. Grecia ii succeda Lituaniei si va preda stafeta Italiei in iulie, scrie MEDIAFAX.

Paisprezece reuniuni ministeriale europene sunt prevazute in aceasta perioada in capitala elena.

Premierul Antonis Samaras va merge la Strasbourg la 16 ianuarie pentru a prezenta prioritatile presedintiei Greciei Parlamentului European: crestere economica, munca, aplicarea uniunii bancare, imigratie si politica maritima.

Atena va avea la dispozitie sase luni pentru a-si duce la bun sfarsit programul din cauza alegerilor europene prevazute pentru 22 si 25 mai in UE, cu riscul unei ascensiuni a euroscepticilor din toate taberele, pe fondul problemelor sociale cauzate de criza.

Grecia nu mai este expusa acestei eventualitati incarnate in special de partidul neonazist Zori Aurii, aflat pe locul al treilea in sondajele de opinie, in pofida punerii sub acuzare a sase dintre cei 18 deputati ai sai, dupa asasinarea de catre unul dintre membrii sai a unui muzician antifascist in septembrie.

Guvernul de coalitie intre conservatori si socialisti al lui Antonis Samaras va trebui sa confirme previziunile optimiste ale unei iesiri din cei sase ani de recesiune profunda, cu o crestere de 0,6 la suta prevazuta in 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.