Romanii care doresc sa plece in Austria, Bulgaria, Elvetia si Ungaria cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an sunt sfatuiti, intr-un Ghid de calatorie publicat de MAE, sa fie atenti la bunurile personale si la starea tehnica a vehiculelor.

Referitor la Austria, MAE ii informeaza pe romani ca starea generala a infrastructurii rutiere (autostrazi, drumuri rapide si drumuri nationale) este foarte buna.

Ministerul de Externe ii avertizeaza pe soferii romani ca folosirea aparatelor anti-radar constituie contraventie in Austria, iar sanctiunea prevazuta consta in amenda contraventionala si confiscarea aparatului. De asemenea, exista posibilitatea retinerii temporare a autoturismului. Totodata, politia rutiera austriaca a sporit numarul controalelor in ceea ce priveste verificarea tehnica a autovehiculelor rutiere si, daca se constata ca acestea nu corespund tehnic, se aplica amenda contraventionala cu retinerea numerelor de inmatriculare si, dupa caz, a permisului de conducere.

Potrivit Ghidului, in perioada sarbatorilor de iarna se constata o rata crescuta a furturilor, astfel ca romanii sunt sfatuiti sa acorde o atentie sporita asupra bunurilor personale.

Cei care vor calatori in Austria sunt rugati sa se asigure ca au un loc de cazare in aceasta tara si ca dispun de suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de sedere.

Romanii care isi vor petrece sarbatorile sau vor tranzita Bulgaria sunt informati ca politia locala suspenda cu usurinta permisele de conducere, iar amenda se plateste doar la banca. In caz de retinere a permisului, acesta va fi transmis Ambasadei Romaniei la Sofia numai dupa expirarea perioadei de suspendare si plata amenzii contraventionale, scrie MEDIAFAX.

MAE recomanda evitarea calatoriilor si stationarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul noptii si incheierea unei asigurari CASCO, intrucat rata furturilor auto este ridicata.

Totodata, romanii sunt sfatuiti sa aiba haine groase, hrana si apa, deoarece exista riscul unor blocaje in trafic pentru perioade mai lungi din cauza caderilor masive de zapada.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Cetatenii romani care si-au pierdut sau carora li s-au furat documentele de calatorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct in punctele de trecere a frontierei, iar in urma unei verificari prealabile efectuate de catre Politia de Frontiera li se va permite intrarea in Romania.

Cei care ajung in Elvetia trebuie sa stie ca autoritatile de frontiera pot verifica documentele care justifica scopul declarat al calatoriei. Dupa caz, acestea pot solicita prezentarea biletului de calatorie, dovada rezervarii cazarii la hotel, dovada detinerii unei sume suficiente de bani pentru intretinerea pe perioada sederii in Elvetia sau alte documente doveditoare ale scopului declarat al calatoriei.

Regulamentul vamal elvetian contine prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari - 200 bucati, bauturi alcoolice - 2 litri pana la 15 % vol. si 1 litru peste 15 % vol.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Conform Ghidului de calatorie, in Ungaria nu este obligatoriu ca autoturismele sa fie echipate cu pneuri de iarna, dar suprafata de rulare trebuie sa aiba un profil de cel putin 4 mm. Lanturile pentru zapada sunt obligatorii in anumite conditii.

Ministerul de Externe ii roaga pe romani sa acorde o atentie sporita asupra bunurilor personale.

Intrucat Ungaria reprezinta o tara de tranzit pentru un numar important de cetateni romani, MAE atrage in mod deosebit atentia asupra informarii in prealabil asupra conditiilor de calatorie, conditiilor meteo si a starii drumurilor din aceasta tara, inaintea planificarii calatoriei, mai ales pe perioada de iarna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.