Nelson Mandela, in varsta de 95 de ani, eroul luptei impotriva apartheidului, a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica.


Regina Elizabeth a II-a s-a declarat vineri "profund intristata" de moartea lui Nelson Mandela, salutand actiunea sa "neobosita" pentru o "Africa de Sud pasnica".

"Regina a fost profund intristata de moartea lui Nelson Mandela, in noaptea de joi spre vineri. El a actionat neobosit pentru binele tarii sale. Mostenirea sa este Africa de Sud pasnica din prezent", se arata intr-un comunicat emis de Palatul Buckingham.

"Majestatea Sa isi aminteste cu mare caldura intalnirile sale cu domnul Mandela si transmite sincere condoleante familiei acestuia si poporului sud-african, foarte trist in aceste momente", adauga Palatul.

Printul William a numit "extrem de trista si tragica" moartea lui Nelson Mandela, imediat dupa ce a asistat, la Londra, la premiera unui film consacrat vietii fostului presedintei sud-african, care a decedat joi.

Nelson Mandela a dat dovada de o "rezistenta exceptionala", fiind un "luptator magnific", care "a facut istorie, atat in Africa de Sud, cat si in intreaga lume", a apreciat joi seara presedintele francez François Hollande, ca reactie la decesul fostului presedinte sud-african, scrie MEDIAFAX.

"Luptator neobosit impotriva apartheidului, el l-a invins prin curaj, persistenta si perseverenta", a declarat presedintele francez, subliniind ca, "in pofida dificultatilor personale si a umilintelor interminabile din perioada detentiei sale, care a durat 27 de ani, el a reusit nu numai sa inlature vechiul regim, ci sa obtina reconcilierea sud-africanilor si prevalarea democratiei". In opinia lui Hollande, "Nelson Mandela a fost in decursul acestor ani, intruchiparea Natiunii sud-africane, cimentul unitatii acesteia si mandria intregii Africi".

Citeste si:
Cătălin Botezatu, trădat de cei mai buni prieteni: „Am colaborat cu...
Cătălin Botezatu, trădat de...

Cancelarul german Angela Merkel a salutat vineri memoria lui Nelson Mandela, "un nume asociat pentru totodeauna luptei impotriva oprimarii poporului sau", se arata intr-un comunicat.

"Impreuna cu poporul din Africa de Sud, suntem in doliu, in Germania, pentru Nelson Mandela", a declarat cancelarul. "Numele sau va ramane asociat pentru totodeauna luptei impotriva oprimarii poporului sau si victoriei impotriva regimului de apartheid".

"Atatia ani (petrecuti) in inchisoare nu au putut sa il infranga", a subliniat cancelarul. "Din mesajul sau de reconciliere s-a nascut o Africa de Sud noua si mai buna", a adaugat ea.

"Personal, ma gandesc cu recunostinta la intalnirea noastra in tara sa. Exemplul stralucitor al lui Nelson Mandela, mostenirea politica a luptei sale non-violente si refuzul sau fata de orice forma de rasism vor ramane pentru mult timp o sursa de inspiratie pentru popoarele intregii lumi", a mai subliniat Merkel, citata in comunicat.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat, ca reactie la decesul eroului luptei antiapartheid Nelson Mandela, ca nu isi poate imagina propria viata fara exemplul dat de liderul sud-african.

"Nelson Mandela a avut realizari mai mari decat ne-am fi asteptat din partea oricarui om. Nu imi pot imagina propria viata fara a avea exemplul dat de Mandela", a spus Obama intr-o declaratie de presa facuta la Casa Alba.

"Astazi, Nelson Mandela a plecat acasa. De acum, apartine istoriei", a continuat Obama. "Sa luam o pauza si sa multumim pentru faptul ca Nelson Mandela a trait", a adaugat presedintele SUA, subliniind ca se numara printre milioanele de oameni care s-au inspirat din exemplul lui Mandela.

Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei Africii de Sud si al lumii, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Citeste si:
Ioana Dichiseanu și Mircea Badea, reacții neașteptate după ce Delia...
Ioana Dichiseanu și Mircea...

"Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei poporului sau, al tarii sale, al continentului Africa si al lumii", a scris pe Twitter presedintele Comisiei Europene, aducand un omagiu eroului luptei impotriva apartheid.

Odata cu disparitia liderului sud-african, Dalai Lama "a pierdut personal un prieten drag, pe care a sperat sa il revada si fata de care nutreste o admiratie si un mare respect".

"Odata cu moartea sa, lumea a pierdut un mare lider, a carui hotarare de nezdruncinat a jucat un rol-cheie in asigurarea pacii si reconcilierii in procesul de tranzitie, in Africa de Sud, dupa (regimul de) apartheid. Ma rog pentru el si prezint condoleantele mele sincere membrilor familiei voastre si intregului popor sud-african", adauga Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, conform antena3.ro.

Nelson Mandela a fost "un campion al demnitatii umane si al libertatii", a apreciat joi seara fostul presedinte american Bill Clinton, ca reactie la decesul lui Mandela, scrie gandul info.

Citeste si:
Ziua Europei si nu numai: 10+ lucruri pe care merita sa le stii...
Ziua Europei si nu numai: 10+...

Beijingul a apreciat vineri ca Nelson Mandela a fost “un prieten fidel al poporului chinez”, stiind cum sa “castige respectul si afectiunea persoanelor din intreaga lume”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.