Fostul presedinte al Africii de Sud s-a stins joi din viata la varsta de 95 de ani, scrie ABC News. Activistul pentru drepturile omului s-a confruntat cu mai multe probleme de sanatate in ultimul an.

Nelson Mandela, in varsta de 95 de ani, eroul luptei impotriva apartheidului, a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica.

Mandela "s-a stins", a declarat Zuma. "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adaugat el, anuntand ca drapelul va fi coborat in berna incepand de vineri si pana la inmormantare.

Primul presedinte de culoare al Africii de Sud era ingrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg incepand cu 1 septembrie, dupa ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infectii pulmonare si probabil complicatii multiple.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace erau probabil legate de sechelele lasate de tuberculoza. El a contractat aceasta boala in timpul detentiei pe insula-inchisoare Robben Island, in largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de inchisoare in temnitele regimului de apartheid.

Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud, Mandela, in varsta de 94 de ani, a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimarii poporului sau, in timp ce lumea intreaga manifesta si organiza concerte pentru a fi eliberat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.