Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International (AI) a publicat joi noi imagini prin satelit cu lagare din Coreea de Nord si marturii despre abuzuri si executii ale unor persoane care au fost internate in acestea.

Coreea de Nord dezminte existenta unor lagare de munca pentru detinuti politici, insa potrivit unor evaluari independente 100.000 pana la 200.000 de persoane sunt detinute in astfel de locuri in conditii extrem de dure. Imagini cu lagarul 15, in sudul tarii, si lagarul 16, in nord, au fost inregistrate in perioada 2011-2013.

Imaginile cu lagarul 16, care ocupa o suprafata de aproximativ 560 de kilometri patrati si este destinat unui numar de 20.000 de detinuti, releva "prezenta unor noi spatii de locuit, ceea ce indica o usoara crestere a populatiei (internate)", afirma Amnesty.

Imaginile releva de asemenea "o activitate economica substantiala, legata in special de exploatarile miniera, forestiera si agricola", dar si extinderea unei zone industriale.

Aproape 40 de cladiri care erau utilizate pentru cazare au fost demolate, incepand din 2011, in lagarul 15, cu o suprafata totala de 370 de kilometri patrati, situat la aproximativ 120 de kilometri de Phenian.

Citeste si:
Primele imagini și informații despre Ford Ecosport Active
Primele imagini și informații...

Intr-un raport, Amnesty descrie abuzurile la care au fost supuse persoane internate in lagare, pe baza unor marturii ale unor fosti detinuti sau gardieni, scrie MEDIAFAX.

"Lee", un transfug nord-coreean care a facut parte din randul conducerii securitatii lagarului 16 incepand din anii '80 si pana la mijlocul anilor '90, afirma ca "detinutii erau obligati sa isi sape mormantul, dupa care erau ucisi cu lovituri de ciocan in ceafa".

Unii erau strangulati, iar apoi batuti pana la moarte. Potrivit martorului, femeile "dispareau" dupa ce erau violate.

"Dupa ce petreceau o noapte «de serviciu» la conducatori de rang inalt, femeile era necesar sa moara, pentru ca nimeni sa nu descopere acest secret. Acelasi lucru se intampla si in majoritatea lagarelor pentru detinuti politici", a declarat el.

Citeste si:
Coreea de Nord lucrează la un vaccin, deși ar avea 0 cazuri de...
Coreea de Nord lucrează la un...

O Comisie ONU de ancheta privind incalcarile drepturilor omului in Coreea de Nord urmeaza sa prezinte, in martie 2014, un raport final Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Este pentru prima data cand o instanta ONU lanseaza o investigatie de aceasta amploare vizand Corea de Nord.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.