Premierul ucrainean, a carui pozitie a fost consolidata prin respingerea motiunii de cenzura marti, urma sa conduca miercuri dimineata o sedinta a Consiliului de ministri, in timp ce mobilizarea in strada nu da semne ca ar slabi.

Opozitia ucraineana, care vrea inlaturarea puterii in urma esecului integrarii europene a Ucrainei si reprimarii unor manifestatii pro-UE, a ramas mobilizata marti, in pofida respingerii motiunii de cenzura vizand Guvernul.

Dupa vot, 20.000-30.000 de manifestanti s-au reunit in Piata Independentei, un loc simbolic al "revolutiei potrocalii" din 2004.

"Va indemn sa nu renuntati. Avem nevoie de o noua putere", le-a cerut manifestantilor Vitali Kliciko, unul dintre liderii opozitiei.

"Suntem aici pentru a face revolutie. Vom ramane aici pana la victorie, nu ne este frica de nimic", a declarat pentru AFP un manifestant, Anatoli Krilusin, in varsta de 65 de ani, acuzand Guvernul ca a "tradat poporul".

Parlamentul a respins marti o motiune de cenzura vizandu-l pe Mikola Azarov si Guvernul sau, acuzat de opozitie ca este vinovat personal pentru violentele comise de politisti asupra manifestantilor si ca a "vandut Ucraina Rusiei".

Doar 186 de deputati au sustinut motiunea initiata de trei grupuri parlamentare ale opozitiei, in contextul in care erau necesare 226 de voturi pentru adoptarea ei, scrie MEDIAFAX.

Trei manifestanti acuzati ca au provocat tulburari duminica, in fata administratiei prezidentiale, au fost arestati marti, potrivit Interfax.

Presedintia este protejata, de atunci, de mai multe cordoane ale politiei si fortelor antirevolta.

Spre deosebire de evenimentele din 2004, anumite manifestatii au fost reprimate in mod violent in ultimele zile. Au fost raniti peste 100 de politisti, studenti si jurnalisti.

Presedintele Viktor Ianukovici a optat sa plece din Ucraina marti, intr-o vizita de stat de trei zile in China, unde este prevazuta semnarea unor acorduri economice. Aceasta vizita va fi urmata de o deplasare in Rusia, tara care a jucat un rol decisiv in decizia Ucrainei de a nu semna un acord de asociere cu UE.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.