Mii de politisti, jandarmi si alti functionari din cadrul fortelor de ordine portugheze au manifestat joi, la Lisabona, intr-un climat tensionat, impotriva noilor masuri de austeritate prevazute de proiectul de buget pentru 2014.

"Politistii sunt in lupta" si "Guvernul, demisia!" au scandat protestatarii, imbracati in civil, defiland in directia Parlamentului, in spatele unei pancarte pe care se putea citi: "Pentru demnitatea profesionala si securitatea cetatenilor".

Intre 8.000 si 10.000 de manifestanti, potrivit estimarilor presei locale, s-au adunat la indemnurile unor sindicate din cadrul fortelor de ordine, politiei nationale frontiera sau jandarmeriei.

Sositi in cursul serii in fata Parlamentul, protestatarii au fortat barierele de securitate si au ocupat pentru scurt timp scarile de acces ale Adunarii Nationale.

Aceasta manifestatie este "cea mai importanta" organizata vreodata de catre politistii portughezi, au afirmat sindicatele lor, potrivit carora noile taieri bugetare vor "destabiliza functionarea politiei" si vor genera "o degradare a securitatii publice".

In cadrul unui plan de ajutor financiar international acordat Portugaliei de Uniunea Europeana si FMI, Guvernul portughez s-a angajat sa aduca deficitul public la 4% din PIB in anul urmator, scrie MEDIAFAX.

Pentru a atinge acest obiectiv, Guvernul de centru-dreapta a prezentat un proiect de buget pentru 2014 marcat de taieri severe in salariile functionarilor si pensii.

Puternic contestata de opozitia de stanga si sindicate, Legea Finantelor va fi supusa votului final al Parlamentului, unde coalitia guvernamentala dispune de o majoritate confortabila.

Functionarii din cadrul politiei de frontiera au lansat joi o serie de greve partiale care vor dura patru zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.